Elevii nevaccinati risca sa nu fie primiti la scoala. Vezi ce spune Ministrul Sanatatii

PNL

Ministrul sanatatii spune ca ar fi de acord ca elevii care nu sunt vaccinati sa nu mai fie primiti la scoala. Ar fi, practic, o modalitate de a-i constrange pe parinti sa-si imunizeze copiii. Declaratia a fost facuta la emisiunea „In fata ta”de la Digi24.

Ministrul sanatatii a vorbit despre o raspundere morala a parintilor care refuza vaccinarea copiilor.

„La momentul de fata, in lege nu exista prevazute sanctiuni. In lege se spune ca parintele poate refuza dupa ce e informat. La final semneaza un document, daca e de acord sau nu. Il semneaza la medicul de familie. Medicul de familie are obligatia sa pastreze documentul. Parintele isi asuma responsabilitatea pentru tot ce se intampla din acel moment cu copilul”, a explicat ministrul.

Exista insa o posibilitate de a face parintii sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua decizia sa refuze vaccinarea, spune ministrul Sanatatii. Florian Bodog a dat exemplul altor tari.

„In Franta, daca nu-ti vaccinezi copilul, nu are ce cauta in colectivitate. La noi s-a pus problema cu privire la accesul copilului nevaccinat in colectivitate. Si cred ca se va discuta acest lucru in comisiile de sanatate. Ceea ce stiu este ca in procesele intentate statului francez cu privire la interdictia copilului de a intra in colectivitatea scolara, justitia a zis ca primeaza sanatatea publica. Asa trebuie sa fie, sa primeze sanatatea publica”, a aratat ministrul Florian Bodog.

Intrebat daca, in calitatea sa de medic, este de acord cu acest principiu, ministrul a raspuns: „Daca nu e vaccinat sa nu intre in colectivitate. Din cate stiu, sunt si alte posibilitati educationale, mai personalizate. E un risc. Nu putem minimiza”, a declarat Bodog.

Proiectul Legii vaccinarii se afla in dezbatere publica, iar unele dintre prevederile sale, considerate controversate, au starnit deja reactii atat din partea unor parinti, cat si a unor medici.

Aprovizionarea cu vaccinuri. Sanctiuni la minister, inclusiv cu demiterea ministrului

Pe de alta parte, ministrul sanatatii, Florian Bodog, a afirmat ca a pus in dezbatere publica Legea vaccinarii pentru a introduce sanctiuni chiar si pentru echipa de la minister, prevazand-se inclusiv demiterea ministrului, in cazul in care nu se fac aprovizionarile cu vaccin. Bodog a spus ca, daca echipa ministeriala doarme, atunci trebuie „trimisa la plimbare”.

„In lege (legea vaccinarii – n.r.) sunt prevazute responsabilitati de sus, incepand de la ministru, incepand de la echipa de la Ministerul Sanatatii in ceea ce priveste aprovizionarea cu vaccin. Ministrul si echipa vor raspunde (daca nu exista vaccinuri in Romania – n.r.). Nu exista sanctiuni, dar pentru asta avem legea in dezbatere publica, pentru a pune aceste sanctiuni”, a afirmat Florian Bodog.

Intrebat ce sanctiuni ar prevedea pentru echipa de la minister, el a spus ca se poate ajunge inclusiv la demiterea ministrului.

„Inclusiv demiterea ministrului.  Daca acest lucru se datoreaza inactivitatii sau lipsei de reactie a celor din minister sau daca echipa din minister doarme, eu cred ca trebuie trimisa la plimbare toata echipa. Se pot prevedea sanctiuni pana la demitere”, a completat ministrul sanatatii.

Epidemia de rujeola, anuntata de un an. Ministrul de atunci nu a creat un stoc.

Florian Bodog a mai spus ca epidemia de rujeola a fost anuntata in urma cu un an, dar ministrul de la acea vreme nu a creat un stoc de vaccinuri.

„Epidemia a fost anuntata acum un an, insa, din pacate, Ministerul Sanatatii nu a luat nicio masura in sensul de a crea un stoc pentru a suplimenta la nevoie cu vaccin in unele judete acolo unde aceste vaccinuri s-au consumat. In momentul de fata ma confrunt cu faptul ca in 10 judete, la Directiile de Sanatate Publica, nu am stoc de vaccin. Exista vaccinuri la medicii de familie”, a subliniat el.

Chestionat daca vina apartine fostului ministru al Sanatatii, Florian Bodog a spus ca nu vrea sa lanseze acuzatii.

„Nu am lansat acuzatii. Am spus ca Ministerul Sanatatii nu a luat masuri. Eu cred ca Legea vaccinarii trebuia lansata in dezbatere mai repede, pentru ca aceasta lege iti ofera instrumentul. Pana la momentul de fata nu exista instrumentul legal de a crea un stoc de rezerva. In aceasta lege e prevazut acest stoc”, a adaugat ministrul.

De asemenea, intrebat daca i-a explicat lui Liviu Dragnea cum este cu vaccinarea, in conditiile in care liderul PSD a spus ca are rezerve in ceea ce priveste introducerea obligativitatii vaccinarii copiilor, Florian Bodog a spus ca nu a avut o discutie pe aceasta tema, dar el „respecta posibilitatea ca unele persoane sa aiba rezerve”.

Ministrul a precizat ca exista o problema si cu vaccinul pentru hepatita care se face la nou-nascuti, in conditiile in care nu exista niciun producator care sa livreze dozele necesare.

„Am o problema cu vaccinul pentru hepatita, am o problema foarte mare pentru ca nu exista niciun producator la momentul de fata care sa aiba posibilitatea sa imi livreze vaccin pentru hepatita. Este un vaccin care se face la nou-nascut”, a conchis ministrul Sanatatii, potrivit Digi24.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1