Elicopter moldovean capturat de talibani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Elicopter-EC120-in-zborAutoritatile Republicii Moldova au cerut ajutor Statelor Unite ale Americii si Romaniei pentru eliberarea membrilor echipajului elicopterului capturat marti seara, cu 21 de persoane la bord, de catre talibani in provincia Faryab, in nordul Afganistanului, dupa cum a declarat premierul interimar moldovean, Gheorghe Brega, citat de AFP, transmite Agerpres.

Un elicopter de tip MI-17, apartinand unei companii private aeriene din Republica Moldova, Valan International Cargo Charter, „participa la o misiune de mentinere a pacii in Afganistan”, in virtutea unui contract cu armata afgana, a indicat oficialul moldovean. Conform unui responsabil afgan, aparatul de zbor fusese contractat pentru transportul de personal militar.

Elicopterul a efectuat marti o aterizare de urgenta in provincia Faryab, in nordul Afganistanului, „din cauza unor probleme tehnice”, potrivit autoritatilor locale. Informatii anterioare relevau ca aparatul a fost fie doborat, fie fortat sa aterizeze ca urmare a unei avarii provocate de tiruri de la sol, intr-o zona controlata de talibani.

Rebeli talibani, care controleaza o parte din districtul Pashtun Kot, unde s-a produs accidentul, au ucis trei ocupanti ai elicopterului — doi soldati si un cetatean strain (probabil unul dintre membrii echipajului) — capturandu-i pe ceilalti 18, dintre care doi erau straini, a indicat miercuri Ministerul afgan al Apararii intr-un comunicat.

„La bord se aflau 21 de persoane, dintre care trei membri ai echipajului, toti de nationalitate moldoveana, plus 18 pasageri afgani, implicati in alegerile de acolo. Elicopterul a fost doborat de talibani intr-o regiune unde se afla foarte multi kirghizi-tadjici. Cand a aterizat elicopterul, majoritatea pasagerilor erau vii. Talibanii au atacat cu arme si au ucis trei persoane”, a afirmat premierul moldovean interimar, citat de mass-media de la Chisinau.

„Se presupune ca printre persoanele ucise figureaza si un cetatean moldovean”, a declarat Gheorghe Brega, adaugand ca aceasta informatie urmeaza sa fie confirmata. El a mai precizat ca printre cele 18 persoane luate ostatice se numara doi cetateni moldoveni.

Unitati ale armatei afgane au incercat marti seara sa elibereze ostaticii, dar talibanii au opus rezistenta.

Potrivit presei de la Chisinau, aeronave ale companiei Valan International Cargo Charter au participat si la alte misiuni internationale. Numele acestei companii figureaza in scandalul legat de activitatea traficantului rus de arme Viktor Bout, supranumit „negustorul mortii”, care a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare in noiembrie 2011 de catre o instanta din New York.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole