Elvetia limiteaza accesul muncitorilor romani si bulgari timp de un an

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul elvetian a anuntat, miercuri, ca va limita timp de un an accesul resortisantilor romani si bulgari pe piata muncii, invocand o „clauza de salvgardare” inclusa in acordurile convenite cu Uniunea Europeana, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Elvetia nu este una dintre tarile membre ale UE, dar a incheiat totusi unele acorduri bilaterale cu Bruxellesul.

Potrivit autoritatilor de la Berna, Acordul UE — Elvetia privind Libera Circulatie a Persoanelor contine o clauza de salvgardare care permite Elvetiei sa reintroduca, in mod unilateral, pana in 2019 un plafon cu privire la numarul de noi permise de sedere eliberate pentru cetatenii bulgari si romani atunci cand numarul de noi permise eliberate timp de un an este mai mare cu peste 10% fata de media din precedentii trei ani.

In 2016, imigratia neta din Romania si Bulgaria a atins 3.300 de persoane, dublu fata de 2016.

In aceste conditii, guvernul elvetian a decis miercuri sa limiteze la 996 numarul de noi permise de sedere de tip ‘B’ (durata de sedere intre 1 si 5 ani), care vor fi eliberate pentru muncitorii romani si bulgari in urmatoarele 12 luni.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizeaza ca partea elvetiana a aratat ca masura nu singularizeaza Romania, ea fiind aplicata de Elvetia in 2012 pentru statele membre nou intrate in UE si in 2013 pentru celelalte state membre UE.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2