Elvetienii, chemati la urne sa voteze asupra unor reguli mai dure privind expulzarea strainilor infractori

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Vot-stampilaElvetienii sunt chemati duminica la urne pentru a-si exprima pozitia in legatura cu o propunere de inasprire a regulilor privind expulzarea strainilor care comit infractiuni, intr-un referendum vazut ca o piatra de hotar pentru cursul viitor al democratiei elvetiene si pentru relatiile acestei tari cu Uniunea Europeana, relateaza DPA.

Referendumul a fost initiat de Partidul Popular (SVP, de dreapta), care a redactat o lista de infractiuni minore sau grave ce duc automat la expulzare, printre ele numarandu-se depunerea de marturie falsa sau posesia de droguri.

Nu va mai fi nevoie de pozitia unui judecator pentru a se stabili daca o expulzare are o baza solida sau este excesiva.

Restrictia ar afecta in primul rand comunitatea larga de imigranti aflati la a doua sau a treia generatie in Elvetia, acestia riscand sa fie trimisi in tarile stramosilor lor, desi nu cunosc limba si nu au legaturi sociale pentru a se putea descurca acolo.

Rezultatul votului de duminica este deschis. Ultimul sondaj de opinie de dinainte de referendum arata ca cei care se opun noilor masuri sunt mai numerosi decat sustinatorii inaspririi regulilor, insa numai cu trei puncte procentuale.

Guvernul si numerosi intelectuali si experti juridici au atras atentia ca un vot favorabil ar slabi sistemul democratic, deoarece initiativa SVP nu tine cont de un proces parlamentar privind un proiect de lege similar si urmareste sa slabeasca sistemul judiciar.

In plus, criticii sustin ca extradarile bazate de infractiuni minore contravin acordului dintre Elvetia si UE privind libertatea de miscare si ar putea crea tensiuni suplimentare cu Bruxellesul. Relatiile au fost tensionate de la referendumul incununat de succes din 2014 privind limitarea imigratiei.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2