Enel va instala peste 150.000 de contoare inteligente in Romania, in 2017

home camp2
home camp2
home camp2

Companiile de distributie de electricitate ale grupului Enel vor instala in 2017 peste 150.000 de contoare inteligente in regiunile in care activeaza in Romania, respectiv Muntenia Sud, Dobrogea si Banat, in urma aprobarii de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a celui de-al treilea proiect pilot de instalare a contoarelor inteligente, a anuntat, marti, Enel.

Acest nou proiect, precum si cele anterioare in baza carora au fost deja instalate 140.000 de contoare inteligente, sunt parte a strategiei Enel pe termen mediu de a instala contoare inteligente pentru intreaga baza de 2,8 milioane de clienti din Romania, arata un comunicat al Enel remis AGERPRES.

Contoarele inteligente instalate de catre grupul Enel in Romania sunt produse pe piata locala, marea majoritate de catre compania timisoreana AEM.

Potrivit presedintelui companiei Olimpia Moica, AEM a investit 4,57 milioane euro pentru realizarea contoarelor inteligente pentru Enel, acestea fiind certificate la Roma.

“Am investit 4,57 milioane euro pentru realizarea acestor produse in utilaje, pregatire fabricatie, gen matrite, etc, si produsele au fost certificate la Roma de catre laboratoare specializate. In doi ani am produs peste 400.000 contoare inteligente pentru Enel. Putem realiza, daca se pune problema, minimum 2,2 milioane aparate inteligente pe an”, a precizat Moica.

Compania produce contoare atat de gaze cat si de energie pe care le-a exportat in tari precum Italia, Franta, Ungaria, Germania, Pakistan, India, Egipt, Turcia, etc. In prezent participa la o licitatie organizata de Electrica pentru contoare inteligente si a participat si la licitatiile organizate de CEZ si E.ON.

Anul trecut compania timisoreana a avut o cifra de afaceri de 72,85 de milioane de euro si pentru 2017 se asteapta, conform presedintelui companiei, la 92 de milioane de euro. Avand un actionariat romanesc 100%, AEM are circa 1.400 de salariati, iar salariul mediu brut este de circa 2.100 lei.

Potrivit datelor Enel, E-Distributie Muntenia va pune in functiune aproximativ 70.000 de contoare inteligente acoperind zone importante din Bucuresti si Ilfov, iar in judetul Ilfov, clienti din Buftea, Mogosoaia si Chitila vor fi inclusi in proiect.

De asemenea, E-Distributie Dobrogea va instala aproximativ 40.000 de contoare inteligente atat in zona urbana, cat si in zona rurala, iar E-Distributie Banat va instala contoare cu noua tehnologie pentru mai mult de 40.000 de clienti din mediul urban si rural din judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis.

Clientii inclusi in cel de-al treilea proiect pilot vor beneficia de citiri ale contorului de la distanta, care inlocuiesc citirile de pe teren si estimarile de consum. Contoarele inteligente pot comunica cu distribuitorul in timp real, permitand o identificare mai usoara a defectiunilor de retea, astfel incat compania sa poata interveni in caz de avarii mai rapid si mai eficient, imbunatatind astfel calitatea retelelor si a serviciilor.

Enel precizeaza ca, in perioada 2005-2016, investitiile realizate pentru extinderea si modernizarea retelelor administrate de catre companiile E-Distributie din Romania s-au ridicat la 1,584 de miliarde de euro.

“Pentru anul 2017, Enel are in plan investitii de 151,5 milioane de euro in Romania, dintre care 139 milioane de euro vor fi alocate exclusiv operatiunilor de distributie. Pentru 2018, investitiile planificate vor fi chiar mai mari, ajungand la 178 milioane de euro, din care 168 de milioane de euro vor fi destinate imbunatatirii performantei retelelor”, releva datele Enel.

Nu in ultimul rand, datorita programelor ample de investitii in modernizarea retelelor s-a imbunatatit semnificativ calitatea serviciilor, companiile E-Distributie ale grupului fiind in topul celor mai performanti operatori de distributie energie electrica din Romania.

Conform raportarilor ANRE pe anul 2015, indicele SAIDI (durata medie a intreruperilor neplanificate pentru fiecare client) pentru E-Distributie Muntenia a fost de 221 minute, cel mai performant din tara, media nationala inregistrata fiind de 308 minute. E-Distributie Dobrogea si Banat au avut, de asemenea, performante sub media nationala, cu indicele SAIDI de 234 minute, respectiv 247 minute.

In 2016, indicatorii de performanta s-au imbunatatit pana la 177 minute pentru E-Distributie Muntenia, fiind in continuare in scadere si in cazul E-Distributie Dobrogea si Banat.
Prezenta pe piata din Romania inca din 2005, Enel este, in acest moment, unul dintre cei mai mari investitori privati in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile. Enel are peste 3.100 de angajati in Romania si ofera servicii unui numar de 2,8 milioane de clienti din trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, acoperind o treime din piata locala de distributie.

Grupul Enel activeaza in peste 30 de tari de pe patru continente si are o capacitate instalata neta de productie de energie de circa 83 GW. Enel distribuie electricitate si gaze naturale printr-o retea de peste doua milioane de kilometri are peste 65 de milioane de clienti casnici si companii in toata lumea. Enel este cea mai mare companie integrata de utilitati din Europa dupa capitalizarea de piata si una dintre primele companii de electricitate de pe continent in ceea ce priveste capacitatea instalata si EBITDA raportat.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *