Energia fotovoltaica ar putea devansa carbunele devenind cea mai ieftina sursa de energie din lume

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Panouri-solareIn unele parti ale lumii, energia fotovoltaica este mai ieftina decat carbunele si in mai putin de un deceniu este posibil sa devina cea mai ieftina sursa de energie din lume, transmite Bloomberg, informeaza AGERPRES.

In 2016, o serie de tari precum Chile sau Emiratele Arabe Unite au stabilit noi recorduri dupa ce au incheiat acorduri pentru productia de energie fotovoltaica la un pret mai mic de 3 centi pentru un kilowatt-ora, jumatate din costul mediu global pentru energia produsa in termocentralele pe baza de carbune. In prezent, Arabia Saudita, Iordania si Mexic intentioneaza sa organizeze in acest an licitatii la care preturile sa scada si mai mult, iar o serie de companii europene precum Enel cauta noi piete peste hotare dupa ce acasa subventiile au fost eliminate.

Incepand din 2009 si pana in prezent, preturile la energia fotovoltaica au scazut cu 62%, fiecare parte a lantului de aprovizionare reducand costurile. Aceasta diminuare a costurilor a condus la reducerea primelor de risc la imprumuturile bancare, ceea ce a dus capacitatile de productie la niveluri-record.

Potrivit analistilor de la Bloomberg New Energy Finance, pana in 2025 energia fotovoltaica ar putea deveni mai ieftina decat utilizarea carbunelui la nivel mondial.

„De fiecare data cand se dubleaza capacitatea, pretul se reduce cu 20%”, a apreciat Adnan Amin, directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Regenerabila (IREA). Aceasta agentie se asteapta ca pretul energiei fotovoltaice sa scada cu alte 43% pana la 65% pana in 2025, ceea ce ar insemna un declin cumulat de 84%, incepand din 2009.

Insa viteza cu care pretul energiei fotovoltaice va scadea sub cel al carbunelui va varia de la o tara la alta. Tarile care importa carbune sau ii taxeaza pe poluatori, precum Europa sau Brazilia, vor ajunge la un moment de rascruce in 2020 sau chiar mai devreme. In schimb, tarile cu mari rezerve interne de carbune, precum India sau China, vor avea nevoie, probabil, de mai mult timp.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole