Epidemia cu HIV din Rusia, considerata o “amenintare pentru securitatea nationala” de catre Putin

Reclame home 1
Reclame home 1

Rusia are una din cele mai mari rate de infectie cu HIV din lume si se crede ca aproximativ 1% din populatia tarii este infectata. Presedintele rus Vladimir Putin considera epidemia „o amenintare pentru securitatea nationala”, relateaza dpa.

„Situatia se inrautateste”, a declarat Vadim Pokrovski, seful unui centru federal de cercetare si preventie din Moscova, specializat in HIV si SIDA.

Presedintele Vladimir Putin a descris HIV ca fiind o „amenintare pentru securitatea nationala” intr-un decret din acest an, in conditiile in care Rusia se confrunta cu o scadere generala a populatiei, relateaza Agerpres.

In spatele acestei probleme se afla lipsa informatiei si optiunile limitate de tratament. Educatia sexuala a minorilor este un subiect tabu, complicat de legislatia care interzice „propaganda homosexuala”. Ministerul rus al Sanatatii sustine ca exista circa 900.000 de persoane infectate cu HIV in tara. Pokrovski crede ca numarul real este de aproximativ 1,5 milioane.

In comparatie, in Germania exista circa 88.000 de persoane infectate cu HIV, aproximativ 0,1% din populatie, potrivit Institutului Robert Koch pentru controlul bolilor. Mai mult de jumatate din noile infectii din Rusia s-au transmis in urma contactului sexual dintre barbati si femei, a declarat Pokrovski pentru dpa, inaintea Zilei Mondiale de Combatere a SIDA, marcata in fiecare an pe 1 decembrie.

Anul trecut s-au inregistrat 36.000 de decese in randul persoanelor infectate cu HIV in Rusia – un numar record de la inregistrarea primilor pacienti in 1987, in epoca sovietica. Pokrovski considera ca sumele alocate pentru tratamentul persoanelor infectate cu HIV in Rusia sunt mult prea mici, cu 29 de miliarde de ruble (450 de milioane de dolari) asteptate pentru anul viitor.

De trei ori mai putin decat este necesar, intrucat in Rusia lipsesc medicamentele de ultima generatie, echipamentele de diagnostic si personalul, a mai spus el. Peste un milion de persoane din Rusia sunt HIV pozitive si „din pacate, numarul continua sa creasca”, a declarat Serghei Abdurakhmanov, directorul Centrului SIDA din Moscova.

„Aceasta nu mai este doar o problema care ii afecteaza pe homosexuali, pe utilizatorii de droguri intravenoase si pe cei din industria sexului”, a spus el. „HIV este o amenintare pentru toata societatea rusa”, a afirmat Abdurakhmanov.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole