Epidemie de gripa in Romania. Anuntul oficial facut de Ministrul Sanatatii

Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Sanatatii Sorina Pintea a anuntat ca se constata o evolutie epidemica a gripei, dupa ce s-a inregistrat a 3-a saptamana cu cazuri peste estimari. Ministrul a mai spus ca este vorba despre o tulpina care determina manifestari usoare si medii, scriu jurnalistii de la PROTV. De asemenea, specialistii estimeaza ca circulatia intensa a virusului gripal se va manifesta si in luna februarie.

Sinteza declaratiilor:

– Desi aseara aveam o parte din date, acestea nu au fost concludente, pentru ca nu toate spitalele raportasera cazurile, astfel incat am refacut aceste raportari. Putem spune ca s-a inregistrat a 3-a saptamana epidemica. Se constata ca vorbim de o evolutie.
– De la inceputul sezonului au fost inregistrate 54 de decese confirmate. Avem un numar mai mare de cazuri si un numar mai mare de cazuri confirmate clinic.
– Au fost vaccinate 1.287.000 de persoane pana ieri.
– Au mai fost transmise o serie de recomandari suplimentare. Se solicita reducerea numarului vizitatorilor in zonele de risc.
– Nu este cazul sa ne panicam.
– Da, s-a constatat epidemia, avand a 3-a saptamana de gripa.
– In aceasta perioada, copiii sa evite colectivitatile.

Dr. Adrian Streinu Cercel:

– Unitatile sanitare stiu ce au de facut. Problema este cu igiena personala. Apa si sapunul sunt sfinte. Nu dezinfectantul. Apa si sapunul. Cum stranutam. Nu stranutam in mana. In acest context este bine sa purtam si masca de protectie. Daca o purtam sub nas o purtam degeaba.
– Nu uitati ca trebuie sa ne spalam si in nas. Cand ne spalam pe maini, si in nas.
– Nu vorbim de un risc pandemic in momentul de fata.
– Virusul gripal e un virus care ii place sa stea la frig. De ce? Pentru ca incepe sa-si curga nasul, duci mana la nas, mana e contaminata.

Ministrul Sorina Pintea:

– Sunt cazuri in care pacientii nu au vrut sa fie vaccinati, dar vazand ce se intampla au cerut ulterior sa se vaccineze.
– Noi am achizitionat vaccinuri pe baza de estimari si solicitari.
– Am comandat suplimentul de vaccinuri, dar sa nu uitam ca mai avem 11.000 de doze la medicii de familie.

Medic: Nu putem acum sa estimam cat va dura aceasta perioada.

Ministrul Sorina Pintea:

– Exista posibilitatea ca de sezonul urmator sa se faca vaccinurile direct in farmacii.
– Exista o circulatie mai intensa a virusului gripal in regiunile de sud, sud- est, deciziile trebuie luate local de autoritati.
– Toate cifrele vor fi postate pe site, astazi.
– Decesele confirmate cu virus gripal nu este obligatoriu sa fie confirmate in ziua decesului. Ele se declara in momentul in care avem confirmarea de laborator.
– Vor fi sanctionati si cei care nu raporteaza corect.

Marti, Pintea a spus ca semnele gripei sunt febra mare, dureri musculare, oboseala profunda si a spus ca nu trebuie luate antibiotice, insa nu este bine sa se faca exces cu antivirale, intrucat se poate dezvolta rezistenta la boala.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile a anuntat marti ca numarul deceselor cauzate de gripa a ajuns la 54, dupa ce in cursul zilei au mai fost inregistrate 7 decese.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole