Episcopia Maramureșului și Sătmarului a oferit șindrilă pentru biserica de lemn din Venezuela (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1

Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului a oferit toată șindrila necesară înnoirii bisericii de lemn construită în stil maramureșean tocmai în Caracas, capitala statului Venezuela.

”Au ajuns din Maramureș, în America de Sud, în capitala Venezuelei – Caracas, cele 60.000 bucăți de șindrilă oferite de către Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului spre a fi învelită biserica de lemn construită în stil maramureșean, care deservește comunitatea creștinilor ortodocși de pe Continentul Sud American.

Biserica din Caracas a fost construită de meșteri maramureșeni și a fost sfințită de Patriarhul vrednic de pomenire Teoctist al României în luna noiembrie a anului 1999. Printr-un gest fratern, la rugămintea IPS Nicolae, Mitropolitul celor două Americi, PS Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului împreună cu maica Filoteia, stareța Mănăstirii Bârsana, au dăruit sub formă de donație toată șindrila necesara înnoirii acestei minunate biserici cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, care reprezintă România – Maramureșul și tradiția bisericilor de lemn din Maramureș la aproximativ 10.000 de kilometri de locul unde s-au născut aceste capodopere în stil maramureșean.

Comunitatea ortodoxă din Caracas era în imposibilitatea de a acoperi biserica în stilul ei original așa că printr-o frumoasă colaborare frățească între Episcopia Maramureșului și Sătmarului și Mitropolia celor două Americi, respectiv, Mănăstirea Bârsana și Parohia Ortodoxă din Caracas, a fost rezolvată această problemă, iar biserica maramureșeană va străjui în următorul sfert de secol (cam atâta rezista o generație de șindrilă) pe Continentul Sud American, ducând mai departe faima și geniul meșterilor maramureșeni.

În Venezuela există o comunitate românească de aproximativ 150 de persoane, formată din cetățeni români ortodocși care au emigrat în perioada regimului comunist, dar și cetățeni de etnie evreiască, originari din Romania, emigrați în perioada celui de-al II-lea Razboi Mondial sau ulterior.

Caracasul este una din cele mai moderne capitale ale Americii Latine, în care trăiesc astăzi circa 6 milioane de oameni. Având în vedere numeroasa comunitate românească de aici, Patriarhia Ortodoxă Română a trimis încă din anul 1968 un preot pentru a sluji. În prezent, aici slujește părintele Gerardo Antonio Gracia care este de origine venezueleană. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, transmite Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.

Vlad HERMAN

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole