Episcopul Iustin va primi titlul de Cetatean de onoare al judetului Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In cadrul sedintei Consiliului Judetean Maramures desfasurata joi, 31 mai, alesii judeteni au aprobat, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotarare privind acordarea titlului de Cetatean de onoare al judetului Maramures Preasfintitului Parinte Iustin – Episcop al Maramuresului si Satmarului, se arata intr-un comunicat de presa al CJ.

Expunerea de motive a fost citita de presedintele Consiliului Judetean Maramures, Gabriel Zetea, cel care a si facut parte din grupul de initiativa al proiectului alaturi de consilierul judetean Teodor Ardelean, Episcopia Maramuresului, dar si reprezentantii saptamanalului Gazeta de Maramures, respectiv Dan Parcalab, Ioana Lucacel si Mircea Crisan.

”Preasfintitul Parinte Iustin Hodea, Episcopul Maramuresului si Satmarului este o personalitate marcanta a Bisericii Ortodoxe Romane, a spiritualitatii romanesti si europene, fiind membru al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane inca din anul 1994, cand a fost ales Arhiereu – vicar, iar din anul 2016, Episcop titular al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului.

Voturile monahale le-a depus in anul 1985, primind numele de Iustin, avandu-l ca nas de calugarie pe Preasfintitul Justinian Chira, cel care l-a si hirotonit intru diacon si preot. Incepand cu data de 24 mai 1989, conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului l-a numit staret al Manastirii ”Sf. Ana” Rohia. In anul 1990 a fost distins cu rangul de protosinghel de catre Preasfintitul Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului, iar in anul 1993, cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a fost ridicat la rangul de Arhimandrit. Titlul de licentiat in teologie l-a obtinut in anul 1992, La Facultatea de Teologie Ortodoxa ”Andrei Saguna”, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu.

In anul 1994, la propunerea Preasfintitului Justinian Chira, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ales arhiereu-vicar pe seama Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, la data de 22 martie primind titulatura de ”Sigheteanul”, iar in Duminica a V – a din Postul Mare, din 17 aprilie 1994, a fost hirotonit intru arhiereu de catre Inaltpreasfintitul Arhiepiscop si Mitropolit Dr. Antonie Plamadeala. A organizat cele cinci vizite patriarhale in Episcopia Maramuresului si Satmarului, iar in Sfantul Sinod, Preasfintitul Iustin face parte din Comisia pentru Doctrina, Viata Monahala si Misiune Sociala. De asemenea, este presedintele Fundatiei culturale ”Nicolae Steinhardt” infiintata pe langa Manastirea Rohia. Intronizarea Preasfintitului Parinte Iustin ca intaistatator al Episcopiei Maramuresului si Satmarului a avut loc in data 27 decembrie 2016, devenind astfel cel de-al XXX-lea episcop din istoria de peste 600 de ani a Eparhiei. Ceremonia a avut loc la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare, ctitorie a Preasfintitului Parinte Episcop Iustin.

Ca distinctii bisericesti si civile a primit Ordinul Sfintilor Martiri Brancoveni; Ordinul Sfantul Antim Ivireanul; Titlul de Cetatean de Onoare – conferit de peste 30 de Primarii de municipii, orase si comune din cuprinsul Episcopiei Maramuresului si Satmarului; Titlul de Omul anului 2012 – conferit de Consiliul Judetean Satu Mare”, a aratat in expunerea de motive seful administratiei judetene, Gabriel Zetea.

La cuvant s-au inscris apoi reprezentantii grupurilor politice din Consiliul Judetean, despre Preasfintitul Parinte Iustin vorbind, pe rand, consilierii judeteni Teodor Ardelean, Anton Rohian, Gheorghe Mihai Birlea, Ioan Doru Dancus – vicepresedinte al Consiliului Judetean, Gheorghe Marian si Ioan Sas

. Fiecare si-a aratat pretuirea pentru Preasfintitul Parinte Iustin, episcop al Maramuresului si Satmarului, vorbind atat de viata, cat si despre activitatea acestei personalitati marcante a judetului, care a dovedit, de-a lungul anilor, nu doar iubire fata de semeni, ci si fata de traditiile si frumusetile judetului nostru.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2