Era cel mai dotat spital din țară, după cel din București. Din istoria Spitalului Județean Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Marți, 11 ianuarie, Spitalul Județean Baia Mare a împlinit 50 de ani de la inaugurare, care s-a petrecut la cinci ani de la demararea lucrărilor.

La acea vreme, unitatea medicală din Baia Mare era cel mai dotat spital din țară, dupa cel din București.

”Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare a fost inaugurat pe data de 11 ianuarie 1972 şi la acea vreme era cel mai dotat spital, după Bucureşti, cu cea mai modernă aparatură medicală. Spitalul avea la dispoziţie peste 1.000 de paturi, bolnavii fiind spitalizaţi pe cele 14 secţii, în funcţie de afecţiunile lor.

Spitalul băimărean a fost construit în perioada 1967-1972 de către Trustul de Construcţii Industriale Oradea, Şantier Baia Mare (director inginer Romulus Couti), după un proiect unic al arhitectului doctor Mihai Enescu. În primii ani de funcţionalitate noul edificiu spitalicesc a fost printre primele patru ca mărime din ţară, alături de instituţiile similare din Constanţa, Craiova şi Galaţi.

Primul director al unităţii a fost numit, încă din 1970, Dr. Constantin Opriş (foto jos). Personalitate medicală de excepţie, şi-a dedicat două decenii de viaţă pentru înălţarea şi buna funcţionalitate a lui, pentru ridicarea calităţii serviciilor de sănătate.

Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constatin Opriş” Baia Mare a beneficiat de numeroase contacte directe cu organizaţii medicale şi umanitare, spitale şi persoane din Anglia, Franţa, Olanda, Austria, Germania, SUA, Ungaria, Ucraina. Organizaţiile de ajutor umanitar din Anglia, Franţa, Olanda, Austria, Germania au sprijinit activitatea din Spitalul Judeţean prin numeroase donaţii de aparatură medicală, medicamente şi materiale sanitare”, scrie în istoricul de pe site-ul Spitalulul.

Mai trebuie menționat faptul că proiectul spitalului se datorează și lui Iosif Uglar, cel care până în 1968 a fost secretarul județului. El a luptat ca spitalul băimărean să fie unul dintre cele mai mari, după cele din București.

Vlad HERMAN

Foto: spitaljbm.ro

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. duhul din lampă

    Pamflet retoric … Pușca și cureaua lată … ce lămpi, ce oameni , erau o dată … Oare , lămpile acuma nu sunt de firmă sau aleșii o freacă doar pentru ei … De fapt 3 decenii cu iluzii care n-au convins , este o filă de istorie cu minciuni evidente …

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2