Erdogan ameninta cu ”ruperea relatiilor diplomatice” cu Israelul daca SUA recunosc Ierusalimul drept capitala israeliana

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marti ca o eventuala recunoastere a Ierusalimului drept capitala a Israelului de catre administratia americana ar putea conduce la o rupere a relatiilor intre Ankara si statul israelian, relateaza AFP si Reuters, informeaza AGERPRES.

”Vom duce aceasta lupta pana la capat cu determinare. Si aceasta ar putea duce pana la ruperea relatiilor noastre diplomatice cu Israelul”, a declarat Erdogan, adaugand ca statutul Ierusalimului este ‘o linie rosie pentru musulmani’.

”Domnule Trump, Ierusalimul este o linie rosie pentru musulmani”, a declarat presedintele turc, adresandu-se omologului sau american, intr-un discurs rostit in fata grupului parlamentar al Partidului Justitiei si Adevarului (AKP, islamo-conservator), la putere. ”In calitate de presedinte in exercitiu al OCI (Organizatia Cooperarii Islamice), vom urmari aceasta problema pana la capat. Daca o astfel de decizie este luata, vom organiza in cinci sau 10 zile un summit al liderilor OCI la Istanbul (…) Vom pune in miscare toata lumea musulmana in cursul acestui summit”, a spus el.

Turcia a avertizat deja de luni impotriva unei recunoasteri de catre Washington a Ierusalimului drept capitala a Israelului, apreciind ca o astfel de masura ar provoca ”o catastrofa”.

Casa Alba a anuntat ca decizia foarte asteptata a presedintelui Trump pe acest subiect a fost amanata, desi urma sa fie anuntata luni.

”Presedintele a fost clar pe aceasta problema de la inceput: nu se pune problema daca ambasada va fi efectiv mutata de la Tel Aviv la Ierusalim, ci cand”, a afirmat un purtator de cuvant al Casei Albe, Hogan Gidley.

In cursul unei convorbiri telefonice avute la sfarsitul saptamanii trecute cu liderul palestinian Mahmoud Abbas, Erdogan a insistat asupra necesitatii crearii unui stat palestinian independent, avand capitala in Ierusalimul de Est.

Teoretic, potrivit Departamentului de Stat al SUA, Donald Trump urmeaza sa decida daca reinnoieste — asa cum au procedat, la fiecare sase luni, toti predecesorii sai si chiar el insusi prima oara in luna iunie — o derogare de la legea care impune din 1995 instalarea ambasadei SUA la Ierusalim sau daca isi da aprobarea pentru acest transfer, asa cum a promis in timpul campaniei sale electorale.

Israelul considera Orasul Sfant drept capitala sa ”eterna si reunificata”, dar palestinienii spun ca Ierusalimul de Est trebuie sa fie capitala statului la care ei aspira. Comunitatea internationala nu a recunoscut niciodata Ierusalimul drept capitala a Israelului, nici anexarea partii sale estice in 1967 de catre Israel.

Pe de alta parte, presedintele Tayyip Erdogan a afirmat ca tara sa ii ”va distruge complet foarte curand” pe toti cei din Siria care au legaturi cu militanti kurzi. Turcia a fost iritata de sprijinul acordat de SUA luptatorilor kurzi sirieni din Unitatile de protectie a poporului (YPG).

Turcia a desfasurat intre august 2016 si martie 2017 o ofensiva terestra in nordul Siriei facand Statul Islamic sa se repozitioneze mai spre sud, cu scopul de a impiedica YPG sa uneasca teritoriile pe care le controleaza in nordul Siriei. Ankara considera YPG o extindere a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos in afara legii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2