Erdogan si Macron vor depune eforturi pentru a convinge SUA sa-si reconsidere decizia cu privire la Ierusalim

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si omologul sau francez Emmanuel Macron vor depune eforturi comune pentru a incerca sa convinga Statele Unite sa-si reconsidere decizia de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului, a declarat sambata o sursa prezidentiala turca, relateaza Reuters, informeaza AGERPRES.

Cei doi lideri au convenit in timpul unei discutii telefonice ca aceasta decizie este ingrijoratoare pentru regiune, a precizat sursa, adaugand ca Turcia si Franta vor incerca impreuna sa determine Washingtonul sa-si revizuiasca pozitia.

Presedintele turc a vorbit de asemenea la telefon sambata cu presedintii Kazahstanului, Libanului si Azerbaidjanului in legatura cu aceasta chestiune, a mai spus oficialul turc. Miercuri, el a cerut organizarea unei reuniuni de urgenta a Organizatiei Cooperarii Islamice (OCI) in Turcia saptamana viitoare.

Anuntul facut miercuri de presedintele Donald Trump a provocat reactii de nemultumire in randul aliatilor occidentali ai SUA. La ONU, Franta, Italia, Germania, Marea Britanie si Suedia au cerut Statelor Unite „sa prezinte propuneri detaliate pentru un plan de pace israeliano-palestinian”.

Imediat dupa anuntul lui Trump, presedintele francez Emmanuel Macron a afirmat ca nu sustine decizia sa ”unilaterala” de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului si a lansat un apel la calm in regiunea Orientului Mijlociu.

”Aceasta este o decizie regretabila pe care Franta nu o aproba si care este contrara dreptului international si tuturor rezolutiilor Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internationala care priveste intreaga comunitate internationala. Statutul Ierusalimului trebuie sa fie decis de israelieni si palestinieni in cadrul negocierilor sub auspiciile Natiunilor Unite”, a declarat Macron.

El a reafirmat ca Franta si Europa sustin solutia coexistentei a doua state — unul israelian si unul palestinian — si a subliniat ca Parisul este gata sa lucreze cu partile interesate pentru gasirea unei solutii.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2