Erdogan si Putin anunta un nou summit la Soci, in Rusia, pentru rezolvarea conflictului sirian

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Presedintii Turciei, Recep Tayyip Erdogan, si Rusiei, Vladimir Putin, au anuntat luni, la Ankara, organizarea unui apropiat summit in orasul Soci, pe litoralul rusesc al Marii Negre, pentru rezolvarea conflictului sirian, transmite agentia EFE, informeaza AGERPRES.

„Am vorbit despre Siria. Ne vom reintoarce in cel mai scurt timp posibil la Soci”, a spus Erdogan, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau rus, transmisa in direct de canalul NTV.

La randul sau, Putin a confirmat ca evenimentul va avea loc la „inceputul anului viitor” si a precizat ca, la respectivul summit, va fi dezbatut viitorul structurii de stat a Siriei.

„Am discutat azi de asemenea despre asta cu Bashar al-Assad, a declarat liderul de la Moscova, care s-a intalnit cu presedintele sirian la o baza aeriana din Siria, cu cateva ore inainte de a pleca spre Cairo si mai apoi Ankara.

Vladimir Putin a amintit ca s-a vazut cu Recep Erdogan pe 22 noiembrie, la Soci, intr-o reuniune la care a mai luat parte presedintele iranian, Hassan Rohani, si a promis sa transforme viitoarea intalnire din acest oras intr-un „congres international”.

In ce priveste recunoasterea de catre SUA a Ierusalimului drept capitala a Israelului, Erdogan a afirmat ca guvernul israelian „vede aceasta ca o oportunitate de a creste presiunea si violenta contra palestinienilor”.

„In doua zile vom avea un summit extraordinar al liderilor din Organizatia de Cooperare Islamica (OCI), la Istanbul, si speram sa dam de acolo un mesaj puternic. Ma bucur sa vad ca pozitia noastra coincide cu cea a lui Putin”, a spus liderul de la Ankara.

Putin a subliniat ca decizia americana privind Ierusalimul „dauneaza” procesului de pace in Orientul Mijlociu.

„Statutul Ierusalimului trebuie sa fie decis prin contact direct intre israelieni si palestinieni”, a spus presedintele rus.

Ambii lideri au evidentiat evolutia buna a relatiilor economice bilaterale si in domeniul turismului, precum si in ce priveste cooperarea nucleara civila si militara.

Potrivit lui Erdogan, citat de Reuters si AFP, oficiali turci si rusi se vor intalni in aceasta saptamana pentru a finaliza problema sistemelor de racheta sol-aer S-400.

Turcia negociaza de peste un an cu Rusia cumpararea acestor sisteme.

Washingtonul si unii dintre aliatii din NATO vad aceasta decizie a Ankarei ca un afront deoarece armele respective nu pot fi integrate in sistemul de aparare al aliantei.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole