Erdogan: Turcia ar putea cumpara avioane de vanatoare rusesti daca SUA mentin interdictia de vanzare a aparatelor F-35

Turcia ar putea achizitiona avioane de vanatoare rusesti daca Statele Unite isi mentin interdictia de a vinde Ankarei aparatul lor de lupta F-35, impusa dupa ce Rusia a inceput sa livreze Turciei anul acesta sisteme de rachete rusesti S-400, a declarat joi presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de EFE, informeaza AGERPRES.

”De ce nu? Nu am venit degeaba in Rusia”, le-a raspuns Erdogan jurnalistilor in avionul care il ducea joi dimineata inapoi in Turcia, dupa o vizita la Moscova, in cadrul careia s-a deplasat si la salonul aeronautic MAKS-2019 unde a inspectat cabina avionului de vanatoare rusesc Su-57.

Erdogan, insotit de omologul sau rus Vladimir Putin, a inspectat si modelul Su-35 care, potrivit presei ruse, ar putea inlocui aparatele americane F-35.

”Asteptam sa se decida (americanii). Vom lua masuri dupa ce vom sti decizia lor finala”, a anuntat Erdogan, care a dat asigurari ca nu este preocupat de interdictia Washingtonului deoarece ”exista multe piete” de unde Turcia poate achizitiona avioane de vanatoare.

Inca de miercuri seara, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a declarat ca Turcia are nevoie de avioane de lupta si ca, daca nu le va putea cumpara din SUA, ”va cauta alternative”.

Washingtonul a suspendat vanzarea de avioane F-35 catre Turcia drept represalii la cumpararea de catre Ankara a sistemului antirachete rusesc S-400, pe care SUA il considera incompatibil cu NATO si se teme ca ar putea crea brese de securitate in sistemul Aliantei Nord-Atlantice, din care Turcia face parte.

Turcia, care a inceput sa primeasca in aceasta saptamana a doua transa din componentele sistemului S-400, insista ca este dreptul sau sa achizitioneze materialul militar necesar pentru a-i garanta securitatea si ca decizia de a cumpara sistemul S-400 s-a luat dupa ce tentativele de achizitionare a sistemului american Patriot au esuat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1