Eruptia vulcanica White Island-echipaje de scafandrii folosite pentru recuperarea cadavrelor

PNL

Echipaje de scafandri au inceput sambata operatiunile de cautare a cadavrelor aflate in apele din jurul White Island, insula neozeelandeza afectata recent de eruptia unui vulcan care a ucis cel putin 16 persoane, informeaza AFP.

Sub amenintarea unei noi eruptii, scafandrii locali incearca sa gaseasca trupurile a doua persoane disparute, la cinci zile dupa eruptia de luni. Cautarile se concentreaza pe zona in care un cadavru a fost vazut plutind la suprafata marii in a doua zi dupa eruptie.

Scafandrii opereaza “in conditii unice si dificile”, in ape “cu o vizibilitate ce variaza de la zero la doi metri”, a declarat directorul-adjunct al Politiei locale, John Tims. Din cele 47 de persoane care se aflau pe insula in momentul eruptiei, cel putin 16 au fost ucise si 28 erau inca spitalizate sambata in Noua Zeelanda si in Australia, dintre care 21 se afla intr-o stare considerata “critica” de catre medici.

Cele mai multe dintre persoanele prezente pe White Island erau turisti veniti din Australia, Statele Unite, Marea Britanie, China, Germania, Malaezia si Noua Zeelanda.

Cadavrele a sase persoane au fost recuperate vineri in urma unei operatiuni riscante, ce a fost realizata de soldati din trupele de elita neozeelandeze, in conditiile in care o noua eruptie poate sa se produca in orice moment. Prima victima identificata oficial sambata de Politia neozeelandeza este o australianca de 21 de ani, Krystal Browitt. Tanara femeie se afla in vacanta in Noua Zeelanda alaturi de alti membri ai familiei sale, alaturi de care isi sarbatorea ziua de nastere.

Oamenii de stiinta, care monitorizeaza White Island au declarat sambata ca posibilitatea unei eruptii in acest weekend a scazut, dar riscul continua sa existe.

“Noua lor estimare vorbeste despre un risc de 35%-50% pentru ca o noua eruptie sa se produca”, a anuntat Natalia Deligne, specialista in riscuri vulcanice.

Jacinda Ardern, prim-ministrul Noii Zeelande, a decretat pastrarea un minut de tacere, lunea viitoare, in memoria victimelor.

Minutul de tacere va avea loc luni, la ora locala 14:11 (01:11 GMT), exact la o saptamana dupa debutul eruptiei de pe White Island.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1