Escaladam Primaria! Cohorta lui Chereches, umilita in direct, la Consiliul Local

Data de 31 ianuarie nu a marcat doar o sedinta de Consiliu Local in Baia Mare. Fie ea si una cum rar s-a mai vazut la conducerea orasului. A fost primul declin oficial al administratiei pe care Catalin Chereches a impus-o. Nu a fost doar declinul personal, asa cum s-a intamplat la momentul arestarii sale in luna aprilie 2016, ci a insemnat mult mai mult. Esecul gloriei sale la carma unui oras pe care l-a condus mai mult excentric decat prost, mai mult vulgar decat pragmatic si suficient de megalomanic incat sa fie inghitit de propria-i creatie morbida.

Pentru a nu trezi cititorului semne de impacienta, vom reda pe scurt momentele cheie ale dezintegrarii sistemului stalinisto-cherechesian, asa cum s-au vazut ele in cladirea Primariei Baia Mare. Pe la orele 10, Chereches a condus o sedinta la care au luat parte diverse personaje, cele mai multe reprezentand partide politice. Se intampla in Primaria Baia Mare, in „Sala Mica”, asa cum e ea cunoscuta, o incapere destinata sedintelor mai restranse ale administratiei baimarene.

Supriza!, la un moment dat, din sala a iesit Lucian Morar. Conform scriptelor, fostul primar de Chelinta lucreaza peste drum. Sau ar trebui sa lucreze, asa cum i-o cere nu doar demnitatea, ci si fisa postului. Ce cauta la sedintele convocate de Catalin Chereches aveam sa ne lamurim mai tarziu. Pentru moment, Lucian Morar a evitat sa comenteze motivele prezentei sale in Primaria Baia Mare, intr-un cadru pur administrativ, afirmand doar, in stilul celebrului personaj Keraban, renumit pentru opiniile sale fixe si… suficient de fixe, ca sa trecem cu decenta peste descrierea autorului sau Jules Verne, ca a trecut Strada Gheorghe Sincai pentru a ajunge in Primarie, in simpla sa calitate de… „vice la giudeţ”.

Intamplator, banuielile surselor jurnalistilor prezenti s-au adeverit, din Sala Mica iesind rand pe rand consilieri locali si… deloc surpriza… Catalin Chereches. Desigur, dezbracat complet de esarfa de primar. Nu a facut nicio declaratie, a inghitit in sec, precum o iguana surprinsa molfaind o molie prinsa in zbor, gratie abilitatilor glossale cu care a fost inzestrata. Nici ce cauta in Primarie, nici ce a discutat cu consilierii convocati la apelul bocancilor lustruiti in graba. Nimic despre presiunile puse asupra acestora si a directorilor din Primarie, nimic despre oraganigrama peste care degetele-i rasfirate au transmis conducerii orasului mesajul schimbarii, cu doar o zi in urma, sfidand dispozitiile instantei. Nimic.

S-a asezat tacut, cu barbia la nivelul varfului nasului, in semn de recunoastere a propriilor ambitii si… Atat. Doar zambetul vicelui Lucian Morar a facut nota discordanta, dand senzatia ca incapatanarea domnului Keraban e o chestiune de stil si nu miroase deloc a aroganta.

Sedinta a inceput in freneticele interventii ale consilierului Radu Ardelean, foarte preocupat de validarea a doi consilieri locali. De cealalta parte a mesei, fie-ne ingaduita o astfel de exprimare pentru un mobilier circular, i-au raspuns mai multi alesi pesedisto-liberali, carora Ardelean, sustinut pe alocuri de Stefan Pop, nu le-au putut face fata nici macar cu intensitatea articulatiilor laringiale, ce sa mai vorbim de forta argumentelor legale.

Cei doi avocati ai “opozitiei”, Marin Bragaru si Cristian Niculescu, s-au retras la timp din toiul unei dispute inegale, in care mesagerul lui Catalin Chereches (cel care il alimenta pe Radu Ardelean cu sms-uri chiar in timpul sedintei) nu a avut nicio sansa de reusita. Dincolo de faptul ca s-a ales cu vocea putin ragusita si cu cateva sarje expediate de Gheorghe Gligan, social-democratul pe post de “nu am nimic de pierdut”, Radu Ardelean s-a vazut nevoit a bate in retragere dupa ce presedintele de sedinta si secretarul Municipiului i-au explicat pe silabe ca este nevoie de Avizul Comisiei Juridice pentru validarea viitorilor consilieri PMP (locuri lasate libere dupa ce Iustin Talpos si Adrian Todoran au ajuns in Parlamentul Romaniei).

S-au luat pauze, s-au purtat negocieri, s-au infoiat piepturi si s-au rigidizat abdomene. Chereches a iesit asa cum a intrat in sala. Iritat, cu barbia peste nivelul arogantei, cu priviri taioase. S-a urcat in masina parcata pe locurile rezervate Primariei si a plecat. Nu l-a interesat ca nu mai are cuvant de spus in conducerea institutiei. Poate parca masina unde vrea el. Inca. A ras si a plecat.

La revenire, insotit de oamenii de casa si cativa alesi locali, s-a retras in biroul unde a luat spaga anul trecut si i-a chemat la ordine pe cativa consilieri. Pe cei cativa care i-au mai ramas. Au iesit relaxati. Pentru prima data, totul parea in regula. Numai ca nu a fost asa. Vocalizele timbrate ale lui Lucian Morar, asezat la dreapta lui Catalin Chereches, ca un veritabil purtator de drapel, nu au putut lua locul prevederilor legale, iar secretarul Lia Muresan s-a aratat de neclintit. Este nevoie de AVIZUL Comisiei Juridice. Care comisie… nu s-a intrunit, astfel ca nici nu a avut un aviz. Deci nici consilieri PMP. Cu toata insatisfactia lui Lucian Morar si a celui pe care doar imaginea avocatilor sai strafulgerata prin minte implorandu-i sa pozeze in baiatul cuminte l-au facut sa nu intervina in discutii.

Cu vocea afectata de disputele cu Gheorghe Gligan, caruia i-a reprosat ca a licitat lucrari cu statul, Radu Ardelean l-a propus pe Stefan Pop pentru a prelua atributiile viitorului viceprimar baimarean. A fost momentul social-democratului venit din randurile presarilor harsiti cu fentele politicienilor de mica anvergura. Gligan l-a ironizat pe Ardelean pentru prestatiile sale demne de corigenta in cadrul sedintelor de Urbanism pe care le prezideaza, iar apoi drumul catre Stefan Pop i-a fost larg deschis.

“Fanica de la Gara”, “parcarea pe domeniul public”, “contractele preferentiale” si “manevrele politice” au pigmentat dialogul celor doua parti. Discursul consilierului Stefan Pop, propunerea defunctei Coalitii baimarene pentru functia de viceprimar, s-a dovedit lipsit de auditoriu, Gheorghe Gligan reusind sa il fragmenteze pana la lipsa de coerenta. Nici Cristian Niculescu Tagarlas nu a scapat de intreruperi, insa in afara spectrului auditiv, o singura spranceana, cea a lui Stefan Pop, disturband sedinta prin arcuirea sa plina de impresii semiotice.

Saturat de atata ascultare, Ioan Mandra, presedintele de sedinta, a hotarat ca e momentul sa puna capat isteriei si s-a trecut la vot. La limita, Stefan Pop a ratat functia de viceprimar, avand doar zece voturi, cu doua-trei mai multe decat Tagarlas, insa fara a intruni majoritatea numarului de consilieri. Cateva au fost anulate, unii iubindu-i atat de tare pe cei doi incat i-au votat in paralel. Lia Muresan a recitat ceva din lege, interventia secretarului ducand la reluarea votului. Unul de care pe care. Pentru ca era momentul in care numarul mai mare de voturi obtinut de un candidat ii atragea automat victoria.

Noua la noua si un vot anulat. Ultimul vot. “Asta e decisiv”, a zambit Mandra, desfacand biletelul. Cristian Niculescu Tagarlas.

Chereches a parasit sala. Pe Morar nu l-a vazut nimeni plecand. Radu Ardelean a baguit ceva la un proiect la care Chereches le-a atras atentia celor ramasi in Coalitie sa voteze “impotriva”. Cel cu Colonia Pictorilor. Dar ce mai conteaza… Tagarlas s-a infundat pe telefon. Gligan si-a rotit privirea prin sala, incercand sa numere in gand voturile impotriva. S-a ajuns la finalul ordinii de zi. Nu a mai contat nimic. Decat gestul lui Stefan Pop, care l-a imbratisat si felicitat pe mai tanarul Cristian Niculescu Tagarlas.

Cati consilieri ii fac inca sluji lui Chereches… nu stie nimeni. Nici macar el. Cert este ca alesii dau impresia ca s-au trezit. Si vor altceva. Coalitia pentru Baia Mare se zbate intre propria-i flagelare si autodafe-ul caruia, vrand-nevrand, ii este harazita.

Imaginea zilei ramane Tagarlas, chiar si doar pentru meritul de a fi anticipat esenta zilei: ESCALADAM PRIMARIA!

Cine a avut urechi de auzit, a auzit!

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. maria

    Pe ei, fraților! Penalii din Primărie și din Consiliul Local, la pușcărie! Cu ei să intre la beci și jurnaliștii corupți! Să nu cedăm până când băimărenii vor avea o Primărie, un Consiliu local și o presă cu oameni competenți și onești! Toate tunurile, pe ei!

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1