Etnologul Janeta Cioca despre Crăciun: „Sărbătoarea cea mai frumoasă” (VIDEO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Etnologul Janeta Ciocan a vorbit pentru ZiarMM despre Sărbătoarea Nașterii Domnului, despre care spune că este cea mai frumoasă sărbătoare.

Pe lângă actualitatea sărbătorii, etnologul maramureșean amintește și despre unul din obiceiurile de altădată din satul maramureșean.

”Iată-ne ajunși în Sfânta seară de Ajun a Crăciunului, sărbătoarea cea mai frumoasă, putem spune, pentru că este o sărbătoare a luminii, a bucuriei, a strălucirii. Cu siguranță toți ne-am pregătit în luna care a trecut pentru această sărbătoare, ne-am primenit casa, ne-am primenit ograda pe care am avut-o și, mai ales, cu siguranță, cei care cred în Iisus și-au primenit și sufletul, în sensul că și l-au curățit pentru a intra liberi, cu conștiința curată, în sărbătoarea Crăciunului. În această noapte se va naște Iisus, Cel Care va mântui întreaga omenire.

În satul tradițional și nu numai, de-a lungul timpului s-au amestecat elemente din sărbătorile precreștine cu cele creștine și s-au născut niște obiceiuri, spun eu, deosebit de frumoase. Unul dintre obiceiurile noastre, a maramureșenilor, este cel al legării familiei. Ce însemna legarea? Întreaga familie se așeza la masă, iar cel care era considerat capul familiei lua o frânghie sau un lanț și înconjura masa cu toți mesenii la ea, în ideea ca nimeni, niciodată, să nu-i despartă și să rămână puternici în perioadele în care vor apărea necazuri”, spune Janeta Ciocan.

Mai multe detalii în video.

ZiarMM

Video: Călin OȘAN

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole