Etnologul Janeta Ciocan despre Joia Mare, Paștile la români și alte obiceiuri (VIDEO)

Joia din Săptămâna Patimilor are mai multe semnificații atât din punct de vedere religios, cât și din punct de vedere al unor obiceiuri și tradiții.

Etnologul maramureșean Janeta Ciocan vorbește pe larg despre toate acestea în interviul video de mai jos.

”Joia Mare este importantă din mai multe puncte de vedere. Din punct de vedere al Bisericii, este ziua în care în această după-masă se vor citi la biserică cele 12 Evanghelii, în această zi Iisus a spălat picioarele apostolilor, a avut loc Cina cea de Taină, a instituit Sfânta Euharistie. Deci, o zi foarte încărcată”, spune etnologul.

Aceasta mai afirmă că ouăle de Paști pot fi vopsite atât joia, cât și vinerea, însă depinde de zonă.

Sigur că ouălele le putem vopsi și joia și vinerea, depinde de zonă, dar în general se făceau joia în satul tradițional și nu numai în satul tradițional, vorbesc de o perioadă de acum 100 de ani în urmă, când cu siguranță la această oră toată lumea era pregătită sufletește pentru Paști.

Atâta timp cât vom păstra obiceiurile de Paști și obiceiurile de Crăciun, răul suprem nu va putea cuprinde în totalitate omenirea”, a declarat Janeta Ciocan.

Conform tradițiilor, mâncarea de Paști nu se face vinerea, zi în care, de obicei, femeile se odihneau.

Mâncărurile tradiționale nu se fac vinerea. Vinerea, de obicei, femeile se odihneau. Era ziua în care Mântuitorul nostru pătimea, era ziua în care Mântuitorul nostru își dădea duhul pe cruce și atunci sigur că era oarecum liniște și acel respect față de omul care face pragul de trecere în cealaltă lume”, a mai menționat Janeta Ciocan.

Detalii în video.

Vlad HERMAN

Video: Călin OȘAN

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu