septembrie 28, 2021

Eugen Teodorovici: Administratia centrala e supraincarcata si un prim pas este taierea posturilor vacante, bugetate sau nebugetate

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici a anuntat sambata ca peste 4.000 de posturi din administratie vor disparea, implicit functii de conducere, iar MFP este “cel care da primul acest exemplu”, intrucat cele mai multe posturi vor disparea din Agentia Nationala de Administrare Fiscala, informeaza AGERPRES.

“Este vorba si de posturi bugetate si nebugetate, pentru ca nu cred ca e cineva care poate sa spuna altceva decat ca administratia, cel putin centrala, este supraincarcata si vedem clar in economie efectul, la modul in care lucreaza. Foarte multe blocaje, foarte multe prevederi legale, care ar trebui sa schimbe in bine mersul economiei, si nu se schimba, foarte multa rezistenta la schimbarile pe care secolul 21 le impune si e un prim pas acela de a taia aceste posturi vacante, fie ca sunt ele bugetate sau nebugetate. Ministerele si-au retinut posturile care erau deja lansate pentru procedura de concurs. Intr-adevar, MFP este cel care da primul acest exemplu, pentru ca am spus foarte clar de foarte multi ani, nu de acum, ca este normal sa facem acest pas. Stiu ca sunt multe nemultumiri (…) Dar trebuie sa intelegem cu totii ca decat sa stam sa vorbim de ani de zile ca bugetul, bugetarii sunt cei care incarca, haideti sa facem ceva, sa luam o masura.(…)”, a explicat intr-o interventie telefonica, la Antena 3, seful de la Finante.

Intrebat daca este vorba doar de disparitia posturilor vacante din ministere, Teodorovici a precizat ca efectul poate fi si acela de a duce la disparitia unor functii de conducere in special.

“Stiti ca in administratie este un procent de 12% la numarul total de institutii in care se pot incadra functiile de conducere. Daca functiile per total dispar, inclusiv acel 12 % din structura este altul, si implicit pot disparea functii de conducere. (…) Nu trebuie sa avem mai multa munca? Toti vrem sa fim cu mapa in tara asta, dar cu munca mai putin”, a adaugat ministrul Finantelor.

El a precizat ca reorganizarea ministerelor a fost unul dintre subiectele de pe agenda intalnirii de la Guvern cu premierul Viorica Dancila, in urma cu doua zile.

“A fost unul dintre subiectele de pe agenda acelei intalniri, dar cu scopul de a pregati sedinta de Guvern si cred ca a fost o masura foarte buna ca doamna prim ministru sa discute inainte de sedinta de Guvern cu toti colegii ministri, pentru a vedea exact de la caz la caz daca mai sunt avize de luat, observatii, puncte de vedere”, a adaugat Teodorovici.

Numarul de posturi in aparatul administrativ urmeaza a fi redus, diminuarea cea mai mare a numarului de angajati urmand sa fie aplicata la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, conform unui proiect de Hotarare publicat de Ministerul Finantelor Publice.

Astfel, proiectul prevede pentru Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pentru aparatul propriu si structuri subordonate, un numar maxim de 24.306 posturi, inclusiv presedintele, vicepresedintii si posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

La Ministerul Afacerilor Externe un numar maxim de posturi de 2.421, exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, cabinetul ministrului delegat si cabinetele secretarilor de stat din subordinea ministrului delegat, din care 938 in centrala MAE. Numarul maxim de posturi prevazut pentru serviciul exterior este de 1.483.

Pentru Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sunt prevazute 839 posturi, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor acestora, la Ministerul Finantelor Publice, numarul de posturi din aparatul propriu al ministerului este de 1.815, exclusiv demnitarii, iar Ministerul Justitiei va dispune de un aparat administrativ propriu, organizat la nivel de directii, servicii, birouri, denumite in continuare compartimente administrative, si compus din 390 posturi, exclusiv demnitarii, posturile aferente cabinetului ministrului si cele ale Directiei de implementare a proiectelor finantate din imprumuturi externe (DIPFIE) si Directiei Nationale de Probatiune (DNP).

Aparatul propriu al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale va avea un numar maxim de 359 posturi, finantate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului., iar numarul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Tineretului si Sportului va fi de 138, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Numarul maxim de posturi al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si unitatilor aflate in subordinea acestuia va fi de 13.999, din care 638 aparatul propriu al ministerului, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului, cel al Ministerului Mediului va fi de 262 exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului, iar al Ministerului Transporturilor de 430, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului.

Ministerul Educatiei Nationale va avea un numar de 458 de posturi, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului si Ministerul Sanatatii de 317 exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului, din care: 10 posturi aferente Unitatii de Management al Proiectului Bancii Mondiale, 14 posturi, pe perioada de realizare a obiectivelor investitionale privind constructia a 8 spitale regionale si un post pentru Unitatea de coordonare pentru evaluarea tehnologiilor medicale.

Ministerul Culturii si Identitatii Nationale are prevazut un numar maxim de 180 de posturi, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale 178 de posturi, Ministerul Economiei 166 posturi, finantate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor demnitarilor, Ministerul Energiei, pentru aparatul propriu, 231, inclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor acestora, Ministerul Fondurilor Europene si unitatile subordonate – 1.322 si Ministerul Turismului 223 posturi, finantate integral de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Numarul maxim de posturi pentru Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, aparatul propriu, va fi de 297, din care 83 de posturi se vor utiliza pentru birourile care constituie reteaua economica externa si pentru reteaua externa de promovare a comertului exterior si investitiilor straine, iar pentru Ministerul Cercetarii si Inovarii de 140 exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

La Ministerul Apelor si Padurilor este prevazut un numar maxim de posturi de 201 exclusiv demnitarii si posturile aferente cabinetului ministrului si la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul 50, exclusiv demnitarii si cabinetele demnitarilor.

“Incadrarea in numarul maxim de posturi si in noua structura organizatorica se face in termenele si cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecarei categorii de personal, prin ordin al conducatorului institutiei, in termen de minimum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari”, se mentioneaza in proiect.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2