Eugen Teodorovici, in Baia Mare: „In urmatorii doi ani, Romania trebuie sa cheltuiasca 10 miliarde de euro, fonduri europene”

home camp2
home camp2
home camp2

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici a fost prezent in Baia Mare alaturi de Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale.

Gabriel Zetea, presedinte PSD Maramures, si Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, au discutat cu jurnalistii maramureseni despre ce inseamna finantare europeana pe proiecte majore in comunitatile din Romania, inclusiv din Maramures.

Astfel, Eugen Teodorovici a precizat ca Romania trebuie sa cheltuiasca, in 2014 si 2015, fonduri europene in valoare totala de 10 miliarde de euro, suma ramasa din alocarile financiare ale exercitiului financiar 2007-2013.

Gabriel Zetea, presedinte PSD Maramures, si-a exprimat satisfactia pentru prezenta in Maramures a lui Eugen Teodorovici.

„Ne bucuram ca am putut discuta cu Eugen Teodorovici despre banii europeni. Maramuresul are multe proiecte demarate din fonduri europene la care sunt probleme. Noi va trebui sa continuam sa decontam, in 2014 si 2015, cheltuieli pe proiectele de reabilitare a drumurilor din judet, a spitalului judetean, a lucrarilor de realizare a gropii ecologice”, a precizat Gabriel Zetea.

Ministrul Eugen Teodorovici a vorbit despre ce se va intampla in urmatorii ani in domeniul fondurilor europene.

„Anul acesta si 2015 sunt doi ani in care trebuie sa cheltuim ce a mai ramas din alocarea pentru actualul cadru financiar, aproximativ 10 miliarde de euro. Anul trecut noi am trimis Comisiei Europene peste 3,5 miliarde de euro, facturi, o suma extraordinar de mare. Anul acesta este cu o tinta mai mare decat ce am avut anul trecut”, a precizat Eugen Teodorovici.

Perioada 2009-2011 a fost una de stagnare din punct de vedere al absorbtiei fondurilor europene in Romania, nivelul actual fiind de 34%.

„Ar fi fost mult mai bine daca banii europeni, principala sursa de finantare pentru orice stat european astazi, ar fi intrat in Romania mai devreme – 2009, 2010, 2011, perioada in care Romania a stagnat, din pacate. Stiti foarte bine, de la opt si ceva la suta, aproximativ, in mai 2012, azi e 34%, un nivel de absorbtie foarte ridicat fata de trecut, departe de ceea ce ar fi trebui sa fie si de ceea ce ne dorim cu toti sa fie in Romania.

Anul 2014 este si anul de inceput al urmatorului cadru financiar, pentru care Romania are alocata o suma de 43 miliarde de euro, suma care pare foarte mare la prima vedere, dar atunci cand discutam de prioritati suma este foarte mica. Daca vom investi in aceleasi tip de proiecte ca Bulgaria, ca Ungaria sau ca alte state din zona vom crea concurenta doar intre noi si nimic altceva”’, a precizat Eugen Teodorovici.

ZiarMM.ro

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

1 Comment

  1. dilau

    prietene eugen, romania o sa cheltuiasca 10 miliarde de euro in urmatorii 2 ani doar daca se pot fura 30-40% din ei.acum ca e psd-ul singur la putere chiar mai mult.eu zic sa le spui in fatza celor din comisia europeana.zi-le ca noi avem asta in singe, cere-le o anumita “marja”.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *