Euro a facut halta la 4,72 lei

In perioada analizata, euro s-a consilidat la pragul de 4,72 lei, in timp ce francul elvetian a urcat la maximul ultimelor aproape trei luni.

Cursul euro a atins un maxim de 4,7287 lei, dar la sfarsitul perioadei a coborat la 4,7233 lei, intr-o sedinta in care deschiderea s-a realizat la 4,719, leul beneficiind de evolutia pozitiva de peste noapte. In partea a doua a zilei, euro a inceput sa creasca, revenind la 4,73 lei, pentru ca inchiderea sa se realizeze la 4,728 lei.

Dolarul american a continuat sa piarda teren, dupa ce Rezerva Federala americana a semnalizat posibilitatea inceperii procesului de reducere a dobanzii sale cheie. Media a scazut de la 4,2241 la 4,1795 lei, la finalul perioadei, cand cotatiile au fluctuat intre 4,156 si 4,185 lei.

Moneda elvetiana a profitat de statul sau de „refugiu” in perioade financiare tulburi si s-a apreciat pana la 1,107 – 1,113 franci/euro, la sfarsitul intervalului, cand media a urcat la 4,2522 lei.

Uncia de aur a depasit, dupa circa sase ani, pragul de 1.400 dolari, beneficiind de cresterea interesului pentru active considerate sigure. La sfarsitul perioadei, pretul gramului de aur a urcat la 186.5624 lei, cel mai ridicat nivel incepand cu 14 decembrie 2012.

Valoarea Indicelui de Referinta pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRRC), a fost stabilita de BNR pentru acest trimestru la 2,36%, pe baza cotatiilor din ultimul trimestru din 2018.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a incheiat perioada la 3,23%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,37%, valori care reprezinta minimul ultimelor doua luni si jumatate.

Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, s-a oprit la 3,48%, iar cel la 12 luni la 3,53%.

Razboiul comercial dintre SUA si China, scaderea inflatiei si reducerea numarului de noi locuri de munca in Statele Unite, ar putea obliga Rezerva Federala americana sa inceapa reducerea dobanzii sale cheie, pe care a mentinut-o saptamana aceasta la 2,25 – 2,50%.

Toate aceste au facut ca euro sa creasca la sfarsitul perioadei la 1,1378 dolari, maxim care nu a mai fost atins din martie, chiar daca presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat ca este posibil ca dobanda-cheie din zona euro sa fie redusa din nou, chiar daca ea este aproape de 0%.

In ciuda faptului ca Autoritatea Financial Action Task Force, institutie globala creata pentru combaterea spalarii de bani lanivel international, a solicitat statelor sa inaspreasca supravegherea platformelor de tranzactionare a criptomonedelor, bitcoin a profitat de caderea monedei americane.

Analiza cuprinde perioada 18 – 24 iunie

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2