Euro a revenit la 4,72 lei

Perioada analizata a fost una foarte agitata pe pietele internationale, provocata de mesajele transmise pe Twitter de presedintele Trump, motiv pentru investitorii sa isi indrepte atentia catre „refugii” precum aur, yenul sau francul elvetian.

La sfarsitul perioadei, pretul unciei de aur a crescut pe pietele specializate cu mai mult de 2%, la 1.530 dolari. Aceasta a facut ca pretul gramului de aur sa urce pe cea locala de la 205,2594 la 205,4478 lei.

Cursul euro a scazut de la 4,7305 la 4,7216 lei, minim inregistrat la finalul intervalului, cand tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,72 – 4,725 lei. Dupa inchiderea pietei locale a fost atins un minim de 4,718 lei.

Leul a fost protejat de vanzarile comerciale, companiile trebuind sa isi achite obligatiile la bugetul de stat dar si de intrarile mai mari la nivelul caselor de schimb valutar, august fiind luna in care multi romani care muncesc in afara tarii se intorc acasa.

Media dolarului american s-a miscat intre 4,2575 si 4,2706 lei, maxim atins la sfarsitul perioadei.

Moneda elvetiana a fluctuat pe pietele internationale intre 1,084 si 1,093 franci/euro, cursul ei fluctuand intre 4,3268 si 4,3593 lei.

Excesul mare de lichiditate din piata interbancara determinat o scadere a indicilor ROBOR si a necesitat o noua operatiune de sterilizare a BNR. Aceasta a atras de la bancile comerciale depozite in valoare de 11,4 miliarde lei, la o dobanda de 2,50%.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a incheiat intervalul la 3,07%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,16%. Indicele ROBOR la noua luni, calculat in functie de rata dobanzii platita la creditele atrase de catre bancile comerciale de la alte banci, s-a oprit la 3,22%, iar cel la 12 luni a coborat la 3,26%.

Indicele de Referinta pentru Creditele acordate Consumatorilor (IRRC), care se va aplica pana la sfarsitul lui septembrie, a fost calculat de banca centrala la 2,63%.

Razboiul comercial dintre Statele Unite si China a pus sub semnul intrebarii rolul dolarului american in economia mondiala. Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a lansat ideea introducerii unei monede digitale, „care sa demonteze pozitia dominanta a dolarului pe piata de credite. Prin reducerea influentei SUA asupra ciclului financiar global, acest lucru ar contribui la reducerea volatilitatii fluxurilor de capital catre economiile de piata emergente”.

Volatilitatea pietelor s-a amplificat, dupa ce presedintele Trump l-a atacat, din nou, pe presedintele Fed, Jerome Powell, spunand nu i-ar refuza demisia. Pe de alta parte, acesta a anuntat noi masuri de forta impotriva Chinei, ceea ce a facut dolarul sa scada.

Perechea euro/dolar a fluctuat pe parcursul perioadei intre 1,1066 si 1,1153 dolari, pietele americane inchizandu-se vineri la 1,1142 dolari.

Analiza cuprinde perioada 19 – 23 august

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1