Euro pregateste un nou maxim istoric

PNL

Cresterea randamentului Bonurilor de Tezaur americane, semn ca investitorii mizeaza pe majorarile anticipate de oficialii Rezervei Federale americane ale dobanzii sale cheie, au condus la inmultirea iesirilor de pe pietele emergente.

Cererea mai mare de valuta a produs o crestere a cursului euro de la 4,6643 la 4,6684 lei, foarte aproape de maximul istoric de 4,6695 lei atins in 21 iunie. Dupa o deschidere la 4,669 lei, tranzactiile s-au realizat in culoarul 4,665 – 4,674 lei iar cotatiile de la ora 14:00 se plasau in jurul valorii de 4,672 lei.

In opinia, guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, „cursul s-a dovedit in acest an mai stabil decat al vecinilor, ceea ce ne-a ajutat in ceea ce priveste inflatia”, a spus acesta, in briefingul de presa care a urmat sedinteide politica monetara de acum doua zile.

Guvernatorul a precizat ca „fara sa facem prognoze de curs, trebuia sa dam o anumita credibilitate evolutiei cursului, pentru (…) ca traiti in Romania si in piata, ca multora dintre produsele de import li se stabileste pretul in lei la cursul cel mai depreciat, evaluat in piata, in general. (…) O simpla declaratie a Bancii Nationale sau un simplu cuvant al Guvernatorilor, «Vedeti ca nu este adevarat», stiti bine ca nu este suficient, mai ales intr-un mediu social, politic tensionat, cu activitate mediatica intensa”.

Media dolarului american a crescut de la 4,0326 la 4,0591 lei, maxim al ultimelor aproape doua luni, in timp ce cotatiile s-au miscat in culoarul 4,057 – 4,071 lei.

Moneda elvetiana fluctua pe pietele internationale intre 1,137 – 1,141 franci/euro, iar media ei a crescutde la 4,0884 la 4,0938 lei.

Decizia BNR de a mentine dobanda sa de politica monetara la 2,50%, nivel stabilit in mai, a avut darul de a aduce o usoara scadere a indicilor ROBOR.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a scazut la 3,13%, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,39%. Indicii ROBOR la noua luni si 12 luni au coborat, la randul lor, la 3,47%, respectiv la 3,52%.

Atrage atentia o afirmatie a guvernatorului BNR, facuta la acelasi briefing de presa de miercuri, ca seintentioneaza limitarea gradului de indatorare pentru credite. „Nu mai vrem sa traim momentul in care, daca cineva nu putea sa dea bani inapoi, sa fie tratat pozitiv la nivelul societatii si exact creditorul sa fie considerat un talhar”, a adaugat Isarescu.

Perechea euro/dolar a scazut la 1,1463 dolari, minimul ultimelor sapte saptamani, maximul de ieri fiind de 1,1507 dolari.

La deprecierea euro a contribuit si lipsa de incredere a pietei fata de promisiunile guvernului italian referitoare la reducerea deficitului bugetar si a datoriei suverane.

Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1