Euro s-a instalat la noul prag suport de la 4,64 lei

Reclame home 1
Reclame home 1

„Revolutia fiscala” a PSD-ALDE suprapusa peste cresterea inflatiei si a deficitului comercial au afectat parcursul leului, punand un umbra avansul luat de economie in al treilea trimestru, care s-a bazat insa mai mult pe consumul stimulat de majorarea salariilor buigetarilor si a pensiilor.

Cursul euro a crescut la inceputul perioadei la un nou maxim istoric de 4,6495 lei, cotatiile urcand pana la 4,661 lei, valoarea care nu a mai fost atinsa in piata valutara.

Marcarile de profit si o usoara scadere a averisunii fata de risc au coborat euro la 4,6306 lei, pentru ca la finalul intervalului acesta sa urce, intr-o tendinta regionala, la 4,64 lei, care a devenit noul suport pentru pentru moneda unica.

Tranzactiile de vineri s-au realizat intr-un culoar mai larg, 4,635 – 4,648 lei, cu inchiderea la 4,641 – 4,644 lei.

Guvernatorul BNR a atras atentia inca de la inceputul anului asupra faptului ca leul nu poate avea decat o directie, una de depreciere. Acesta a afirmat de curand ca scaderea leului este mai de durata si a fost asociata cu deteriorarea balantei comerciale, „cursul este in relativ echilibru. Prin echilibru sa se inteleaga o flexibilitate mai mare. Sa nu ne speriem ca s-a depreciat cursul cu o sutime de ban. Noi il vedem in zona in care este in prezent“.

De altfel, banca centrala a anuntat ca se va concentra pe mentinerea dobanzilor aproape de rata cheie si ca va adopta o politica mai flexibila a cursului de schimb.

La sfarsitul perioadei analizate, indicii ROBOR au atins noi maxime ale ultimilor trei, facand uitate valorile de la inceputul anului, care se plasau in jurul valorii de 1%, ceea ce va pune o mare presiune asupra celor care au contractat credite.

Indicele la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a urcat la 2,18%, cel la sase luni la 2,29%, cel la noua luni la 2,31% iar indicele la 12 luni a urcat pana la 2,33%.

Dupa o crestere la 3,9913 lei, la inceputul perioadei, dolarul american a coborat pana la 3,9108 lei, pentru a incheiaintervalul la 3,9322 lei.

Moneda elvetiana s-a depreciat pe pietele internationale pana la 1,1722 franci/euro, cel mai mic nivel de la mijlocul lunii ianuarie 2015, cand Banca Nationala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul de minim 1,20 franci/euro. Pe acest fond, media a fluctuat intre 3,9654 si 4,0063 lei, intervalul fiind incheiat la 3,9662 lei.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1637 la 1,1860, maxim al ultimelor cinci saptamani, iar la finalul perioadei a fluctuat in culoarul 1,1766 – 1,1822 dolari, pietele americane inchizand la 1,1791 dolari.

Conform analistilor cea de a treia majorare a dobanzii care este asteptata sa fie operata de Rezerva Federala americana, la jumatatea lunii viitoare, a fost deja integrata in curs, ceea ce a redus intentiile de cumparare de dolari. Piata este in prezent dominata de incertitudinile privind modul in care va fi pusa in aplicare reforma impozitarii in Statele Unite.

Analiza cuprinde perioada 13 – 17 noiembrie

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2