Euro testeaza cresterea la 4,67 lei

Reclame home 1
Reclame home 1

Leul nu a avut un parcurs linistit in Saptamana Patimilor, evolutia fiind marcata de afirmatiile guvernatorului BNR referitoare la cresterea inflatiei spre 5%.

La conferinta de presa care a urmat sedintei de politica monetara a BNR, unde s-a decis mentinerea dobanzii-cheie la 2,25%, contrar asteptarilor majoritatii analistilor care anticipau o crestere, guvernatorul Mugur Isarescu a afirmat ca inflatia se va plafona in jurul valorii de 5% si apoi va reveni spre 3,5%.

Raspunsul pietii a fost acela de depreciere a leului, chiar daca la nivel regional se observa o tendinta de apreciere.

Cursul euro a crescut de la 3,6584 la 3,6615 lei, maxim stabilit inainte de minivacanta de Paste, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au efectuat intre 4,661 si 4,666 lei. In cele doua zile in care piata locala a fost inchisa, cotatiile de pe pietele internationale au fluctuat in culoarul 4,661 – 4,667 lei.

Guvernatorul BNR a afirmat ca nu s-a dorit aprecierea leului prin stimularea intrarilor de capital speculativ, care ar stopa majorarea inflatiei „cu pretul deterirorarii balantei comerciale. Nu acceptam asa ceva. Nu este o solutie viabila si nu ii face bine tarii”, a spus dl Isarescu. Acesta a precizat ca, „avem un mesaj catre piete: exista un diferential de dobanda destul de consistent in favoarea leului. Cred ca este acoperitor”.

Semnalul dat de BNR ca doreste sprijinirea exporturilor deschide portile pentru deprecierea leului, care este vazut de majoritatea analizelor si prognozelor depasind pragul de 4,7 lei.

La casele de schimb valutar ale bancilor euro se vinde intre 4,7 si 4,75 lei.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,7746 la 3,7965 lei, pentru ca in data de 9 aprilie cotatiile sa fluctueze intre 3,894 si 3,817 lei.

Moneda elvetiana a scazut pe pietele internationale la 1,176 – 1,181 franci/euro, astfel ca media a coborat de la 3,9625 la 3,9539 lei.

Chiar daca in prezent exista un exces de lichiditate, „ne putem astepta la o crestere a ratelor ROBOR in viitorul apropiat”, a precizat guvernatorul BNR. Acesta a atras atentia bancilor comercile ca „pe orice date te-ai uita, ratele de dobanda la depozite sunt cu mult sub dobanda noastra cea mai mica”.

La finalul perioadei, cel la trei luni, in functie de care se calculeaza costul la majoritatea creditelor in lei, a urcat la 2,10% iar cel la sase luni, folosit la calculul dobanzilor la creditele ipotecare, se plasa la 2,41%. Indicele la noua luni se stabiliza la 2,47% iar cel la 12 luni la 2,52%.

Perechea euro/dolar a scazut de la 1,2336 la 1,2216 dolari, odata cu cresterea optimismului privind stabilizarea relatiilor comerciale intre SUA si China. Duminica, presedintele Trump a spus, intr-un tweet, ca este convins ca va fi gasit un „acord” cu China pentru a evita un „razboi comercial”.

Analiza cuprinde perioada 2 – 9 aprilie 2018

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2