Euro a urcat vineri seara la 4,6 lei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Evolutia cursului euro/leu din perioada analizata a fost una destul de calma, acesta fluctuand intre un minim de 4,5867 si 4,5886 lei, maxim al ultimelor doua luni.

La finalul intervalului media a fost stabilita la 4,5869 lei. Insa situatia din piata a fost mult mai agitata, in contextul in care conjunctura internationala eranefavorabila monedelor emergente. Tranzactiile s-au realizat in prima parte a zilei intre 4,582 si 4,59 lei, pentru ca in a doua parte a ei cotatiile sa urce pana la un maxim de 4,605 lei, piata inchizandu-se la 4,598 – 4,601 lei.

Pe langa factorii externi, deprecierea leului este cauzata de haosul existent in finantele publice, provocat de politicile populiste ale guvernului PSD-ALDE. Astfel, bugetul general consolidat a incheiat primele sapte luni cu un deficit de 5,14 miliarde lei, reprezentand 0,63% din PIB, in crestere de aproape trei ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Aceste tendinte au facut ca indicatorul de incredere macroeconomica calculat, pe baza estimarilor membrilor CFA Romania, sa scada in iulie cu 0,3 puncte, la 59,7 de puncte, dupa ce acesta a pierdut in iunie 6,6 puncte si a coborat la 60 de puncte.

Analistii CFA Romania anticipeaza, de asemenea, deprecierea leului, „valorile mediane ale anticipatiilor atat pentru orizontul de 6 luni, cat si pentru cel de 12 luni consemnand un curs anticipat de 4,60”, si majorarea ratelor de dobanda la leu in urmatoarele luni.

In aceste conditii au aparut tot mai multe propuneri guvernamentale de majorare a unor taxe si impozite dar si idei precum diminuarea contributiilor pentru pilonul II de pensii, pe motiv ca statul. in opinia premierului Tudose. (sic!) este mai bun administrator. Iar lista continua.

Revenind la evolutia pietei valutare, se observa stabilizarea cursului dolarului sub pragul de 3,9 lei, la finalul perioadei el fiind stabilit la 3,8870 lei, in conditiile in care cotatiile au fluctuat intre 3,854 si 3,901 lei.

Moneda elvetiana a fluctuat pe pietele internationale intre 1,132 si 1,142 franci/euro, astfel ca cursul s-a miscat intre 4,0217 si 4,0379 lei, la finalul perioadei el fiind stabilit la 4,0363 lei.

Lipsa din discursul presedintei Fed, Janet Yellen, a unor referiri clare la o eventuala noua majorare a dobanzilor din SUA, pana la sfarsitul anului, dar si evitarea de catre guvernatorul BCE, Mario Dragi, a pronuntarii unui termen pentru incheierea programului european de relaxare cantitativa, au avut efecte importante pe pietele financiare. Cuvantarile au fost tinute la intalnirea bancilor centrale care s-a desfasurat la Jackson Hole (Wyoming, SUA).

Astfel ca dupa mai multe zile de stagnare a perechii euro/dolar in jurul valorii de 1,18 dolari, la finalul perioadei cotatiile au tasnit pana la 1,1941 dolari, nivel care a mai fost atins la sfarsitul lui ianuarie 2015.

Analiza cuprinde perioada 21 – 25 august

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *