Eurodeputatul Daniel Buda, prezent la Sambra Oilor. Ce a spus despre fondurile europene in agricultura

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

De sute de ani, la inceputul lunii mai, osenii se aduna la sambra oilor, adica la masurisul laptelui inainte de a porni oile la munte, dupa care au loc serbari campenesti. Prezent la aceasta actiune, eurodeputatul Daniel Buda, a vorbit fermierilor despre procedurilor de absorbtie a fondurilor europene in agricultura.

“Astazi, pe dealul Huta-Certeze din Tara Oasului, a avut loc cel mai mare festival care are la baza vechiul obicei romanesc numit popular sambra oilor, adica separarea si numararea oilor si masurarea laptelui de catre ciobanii care pornesc cu turmele spre munti. Cu aceasta ocazie, fermierii prezenti la acest eveniment au fost informati cu privire la procedurile de absorbtie a fondurilor europene in agricultura printr-un material informativ pe care l-am realizat in calitate de membru al Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European.

Agricultura reprezinta, fara indoiala, una dintre cele mai importante ramuri ale economiei si se bucura de o atentie deosebita in toate tarile lumii, indiferent de nivelul acestora de dezvoltare economica. Aceasta joaca un rol cheie in utilizarea resurselor naturale si in dezvoltarea economica a zonelor rurale. Pentru Romania, potentialul agricol imens, din pacate, insuficient valorificat in prezent, reprezinta o sansa de dezvoltare economica ce nu trebuie ratata, mai ales ca zonele rurale din Romania acopera 87,1 % din teritoriul tarii, cuprinzand 45,1 % din populatie si anume 9,7 milioane de locuitori.

Romania trebuie sa valorifice mai mult fondurile europene pentru dezvoltarea comunitatilor locale. Pentru perioada de programare 2014-2020, Romania are alocate, prin Politica Agricola Comuna, aproximativ 19,43 de miliarde de euro. Din acest fond avem alocati doar pentru PNDR o suma totala de 9,472 miliarde de euro, din care 8,127 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,345 miliarde de euro reprezinta contributia nationala. Cu ajutorul acestor fonduri vor putea fi finantate investitii publice ale autoritatilor locale in infrastructura din mediul rural, precum si investitiile fermierilor si ale altor antreprenori, pentru mediul rural.

Eforturile pentru absorbtia corecta si eficienta a fondurilor europene trebuie sa fie depuse, deopotriva, atat de Ministerul Agriculturii cat si de fermierii din Romania si, evident, de institutiile europene, astfel incat acestea sa ajunga la fermieri ceea ce le va permite, pe de o parte, sa isi dezvolte capacitatile de productie si desfacere, iar pe de alta parte sa devina competitivi pe piata europeana si nu numai. Doar impreuna putem reusi sa avem o agricultura performanta, iar consumatorii sa aiba o hrana de calitate la preturi rezonabile si bineinteles accesibile.

Subliniez inca o data ca fondurile europene reprezinta sansa dezvoltarii agriculturii romanesti, o sansa pe care Romania nu isi poate permite sa o piarda”, a spus pe pagina de facebook.

La Sambra Oilor au mai fost prezenti oficiali ai judetului Satu Mare, dar si politicieni.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

2 Comments

  1. George

    Ma intreb de mult timp si intreb de mult timp de ce CJ nu face un colectiv de proiectare platit din banii CJ care sa faca pentru aplicanti proiecte gratuite? Multi oameni simpli cu harnicie in suflet ar veni, si-ar expune tema, posibilitatile, aportul si ar incerca sa acceseze bani europeni. Acum, multa lume nu stie sa faca un proiect, iar dintre cei particulari care fac, multi nu-si asuma nereusita acceptarii, iar omul ramine cu banii de proiectare dati. Nu credeti ca un serviciu de proiectare bine informat, platit de stat, ar lansa multe proiecte viabile si oamenii ar fi tentati sa aplice? Cite miloane de euro s-ar intoarce in MM sau in Romania!!! Mereu aud d absorbtie slaba a fondurilor europene, dar de ce nu se poate crea o „institutie de proiectare” pe acest domeniu? Sint sigur ca aplicanti vor fi multi, insa trebuie incurajati, pentru ca pe ei vine greul implementarii, insa vor scoate pe piata produse diverse spre utilitatea tuturor.

    Reply
  2. George

    Ma intreb de mult timp si intreb de mult timp de ce CJ nu face un colectiv de proiectare platit din banii CJ care sa faca pentru aplicanti proiecte gratuite? Multi oameni simpli cu harnicie in suflet ar veni, si-ar expune tema, posibilitatile, aportul si ar incerca sa acceseze bani europeni. Acum, multa lume nu stie sa faca un proiect, iar dintre cei particulari care fac, multi nu-si asuma nereusita acceptarii, iar omul ramine cu banii de proiectare dati. Nu credeti ca un serviciu de proiectare bine informat, platit de stat, ar lansa multe proiecte viabile si oamenii ar fi tentati sa aplice? Cite miloane de euro s-ar intoarce in MM sau in Romania!!! Mereu aud d absorbtie slaba a fondurilor europene, dar de ce nu se poate crea o „institutie de proiectare” pe acest domeniu? Sint sigur ca aplicanti vor fi multi, insa trebuie incurajati, pentru ca pe ei vine greul implementarii, dar vor scoate pe piata produse diverse spre utilitatea tuturor.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2