Europa s-ar putea confrunta cu o criza a untului de Craciun, avertizeaza un producator de lactate

PNL

Pretul laptelui urmeaza sa creasca in Europa pe masura ce continentul se va confrunta cu o criza de lapte, smantana si unt in perioada Craciunului, a declarat vineri directorul uneia dintre cele mai mari companii mondiale de produse lactate, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Pretul global al laptelui, care a crescut cu aproape 28% comparativ cu situatia din urma cu un an, pe masura ce producatorii au redus productia, s-au stabilizat in ultimele luni, insa Peder Tuborgh, directorul general de la compania daneza Arla Foods, sustine ca stocurile mondiale de lapte sunt foarte mici.

“Dupa preturile mici de anul trecut a aparut un deficit de lapte la nivel mondial…Exista un deficit semnificativ de smantana si produse de unt peste tot in Europa. Nu va putea fi acoperita cererea pana la Craciun”, sustine Peder Tuborgh.

Arla, o cooperativa agricola detinuta de 12.500 de fermieri din Danemarca, Suedia, Germania, Marea Britanie, Luxemburg, Olanda si Belgia, a anuntat vineri ca, in septembrie, va majora pretul la lapte pe care il plateste fermierilor sai, pentru a treia luna consecutiv, cu un eurocent, pana la 38,3 euro centi pe litru si este posibil ca pana la finele anului sa adopte o noua majorare. Aceasta dupa ce in prima jumatate a anului Arla a majorat deja pretul platit fermierilor sai cu 19%.

Analistii sunt de parere ca urmatorul sezon de primavara din Noua Zeelanda va fi crucial pentru viitoarele cresteri de preturi de pe piata globala a laptelui.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1