Europenii consuma carne stricata din Brazilia. Eurodeputatul Daniel Buda cere suspendarea importurilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Europarlamentarul Daniel Buda trage un semnal de alarma asupra pericolului care planeaza asupra sigurantei alimentare pentru cetatenii europeni.

“Faptul ca am avut deja carne stricata pe piata europeana este un lucru foarte grav. Nu putem accepta nimic din ce poate pune in pericol viata cetatenilor europeni, dupa cum nu putem accepta standarde duble de calitate intre fermierii europeni si cei din celelate state, fie chiar si din Brazilia”, a declarat Buda.

Acesta este de parere ca in momentul de fata singura solutie este suspendarea temporara a importurilor din Brazilia, tara ale carei produse, in special de carne, prezinta numeroase carente in privinta calitatii acestor exporturi.

In discursul sau, tinut in Plenul Parlamentului European de la Stasbourg, presedintele Comisiei AGRI, Adam Siekierski, a subliniat faptul ca Uniunea Europeana are standarde foarte ridicate de calitate, iar consumatorii se asteapta ca respectivele standarde sa fie respectate, mai ales atunci cand vorbim despre alimente.

Operatiunea Carne Fraca – o ancheta de doi ani lansata de Politia Federala Braziliana impotriva a doua dintre cele mai mari intreprinderi de prelucrare a carnii din Brazilia (JBS ai BRF), in sapte state braziliene care sunt producatoare importante de carne de vita – a generat o mare ingrijorare.

Ancheta a scos la iveala fraude grave si o mare coruptie in sector, care introduce produse potential periculoase si frauduloase in lantul alimentar si expune riscului multi consumatori europeni.

Anchetatorii au raportat ca inspectorii federali erau platiti pentru a ignora expirarea alimentelor prelucrate sau faptul ca ele nu respecta standardele alimentare.

S-au falsificat, de asemenea, autorizatii sanitare si certificate de export. In plus, ancheta a descoperit ca s-au folosit produse chimice pentru a imbunatati aspectul si mirosul unor produse de carne expirate, iar în carne s-au amestecat produse mai ieftine.

Informatiile potrivit carora s-a exportat in Europa carne contaminata cu salmonella si ca s-a folosit acid ascorbic pentru a ascunde aspectul carnii stricate reprezinta un motiv grav de ingrijorare pentru consumatorii europeni.

In prezent, Brazilia este cel mai mare exportator de carne de vita si de pasare luate impreuna. Brazilia reprezinta, de asemenea, cel mai mare furnizor de carne al UE, exportand anual sute de mii de tone de carne de vita si de pui in UE.

Producatorii si consumatorii europeni se asteapta ca toate importurile de carne sa respecte standardele europene inalte de calitate alimentara.

“Protectia consumatorului european este un factor extrem de important, iar Comisia Europeana va demara o ancheta in Brazilia. Noi nu vom autoriza alimente care nu indeplinesc standardele de calitate europene.

Voi incerca sa imi asum responsabilitati. Este vorba de incredere, siguranta alimentara si eficienta controalelor alimentare. Stim cu totii cat este de greu de detectat frauda la fata locului, dar politia si autoritatile din Brazilia au detectat frauda.

Stim ca doar 3 state din Brazilia au dreptul de a exporta carne in UE. Va trebui sa vedem cum vom imbunatati sistemele de control de acum inainte, cu ajutorul statelor membre, si vom vedea ce anume vom impune partenerilor nostri”, a subliniat comisarul European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara.

In 2016, Europa a important carne de vita din Brazilia in valoare de peste 450 milioane de euro, iar carne de pui in valoare de 150 milioane de euro. Dezbaterile pe acest subiect vor continua si in perioada urmatoare, dupa ce vor fi colectate in intregime toate datele si statisticele din Brazilia.

Este de amintit faptul ca cei din Brazilia nu sunt la prima abatere de acest gen.

Bianca VLASAN

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole