Europenii traiesc mai mult, dar nu sunt neaparat mai sanatosi 

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

londra 2Populatia Uniunii Europene (UE) traieste mai mult, dar nu are neaparat o sanatate mai buna, subliniaza un raport comun publicat miercuri de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si Comisia Europeana, care cere un acces mai bun la ingrijire, informeaza AGERPRES.

Ponderea populatiei in varsta de peste 65 de ani a crescut in UE, de la sub 10% in 1960 la aproape 20% in 2015 si ar urma sa ajunga la aproape 30% pana in 2060.

Speranta de viata a depasit 80 de ani in 18 state membre (Slovenia este singura tara din Europa de Est in acest caz), dar acesta nu este neaparat un semn de sanatate buna, avand in vedere ca aproximativ 50 milioane de oameni din UE sufera de boli cronice, releva raportul citat de France Presse.

Putin peste o jumatate de milion de oameni aflati inca la varsta activa mor in fiecare an de boli cronice, ceea ce costa UE 115 de miliarde de euro.

Ajutoarele sociale legate de probleme de sanatate (boli cardiovasculare, probleme respiratorii, diabet, probleme psihologice) ”cantaresc” financiar si mai greu: 1,7% din PIB in medie in fiecare an este dedicat ajutoarelor pentru incapacitate de munca sau concedii medicale, mai mult decat se aloca pentru somaj.

Comisarul european pentru sanatate Vytenis Andriukaitis, citat intr-un comunicat, s-a plans ca “multi oameni mor in fiecare an din cauza unor boli ce pot fi evitate, legate de factori de risc cum ar fi fumatul si obezitatea”.

In Uniunea Europeana, o persoana din cinci continua sa fumeze si 16% dintre adulti sunt obezi, comparativ cu 11% in anul 2000. Obezitatea impreuna cu un consum excesiv de alcool sunt probleme “din ce in ce mai importante” in multe tari ale UE, cea mai mare regiune din lume consumatoare de alcool.

Imbatranirea populatiei si ratele crescute de boli cronice combinate cu constrangerile bugetare fac ”necesara” o schimbare in serviciile de ingrijire a sanatatii, subliniaza Comisia intr-un comunicat. Ea citeaza dezvoltarea online in domeniul sanatatii, dar si reducerea spitalizarilor si rationalizarea cheltuielilor pentru medicamente.

Cheltuielile pentru sanatate in 2015 au reprezentat 9,9% din PIB-ul UE, fata de 8,7% in 2005.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2