Europol: Numarul atacurilor jihadiste s-a dublat in 2017 in Europa

home camp2
home camp2
home camp2

Numarul atacurilor jihadiste s-a dublat in Europa in 2017 fata de anul precedent, a declarat miercuri agentia de politie Europol, avertizand impotriva “acuitatii pericolului” actiunilor mai putin sofisticate revendicate de gruparea jihadista Statul Islamic, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Anul trecut, 33 de atacuri “teroriste” au fost inregistrate de Europol. Printre aceste atentate comise, dejucate sau esuate pe teritoriul european, 10 au antrenat moartea a 62 de persoane, a indicat Agentia de politie europeana in raportul sau anual.

Pentru comparatie, in 2016 fusesera semnalate 13 atacuri, iar 10 dintre ele au fost sangeroase, ucigand in total 135 de persoane.

“Numarul atacurilor teroriste jihadiste a crescut in 2017, dar totodata nivelul lor de pregatire si de punere in practica a devenit mai putin sofisticat”, subliniaza Europol in raportul sau intitulat “Situatia si tendintele terorismului”.

Agentia politiei europene se refera la actiuni “teroriste” comise de indivizi care, aflati la bordul unor vehicule, au intrat in plina viteza in multime sau au injunghiat trecatori, ca de pilda la Londra in 2017, unde 13 persoane au fost ucise si alte 98 ranite in doua atacuri de acest gen.

Autorii atacurilor jihadiste in UE anul trecut domiciliau in principal pe continent, “ceea ce inseamna ca ei s-au radicalizat in tara lor de resedinta, fara sa fi calatorit pentru a se alatura unui grup terorist in strainatate”, mentioneaza documentul.

Dupa ce Statul Islamic a pierdut teren in Siria si in Irak, “el isi incurajeaza sustinatorii sa efectueze atacuri in mod solitar in tarile lor de origine”, afirma Europol.

“Amenintarea cu atacuri jihadiste in cadrul UE ramane acuta. Statul Islamic, Al Qaida si alte grupari jihadiste raman o amenintare majora si au intentia si capacitatea de a comite atacuri teroriste in Occident”, avertizeaza agentia al carui sediu se afla la Haga.

Franta, Germania, Spania si Belgia au adoptat initiativa de a crea un registru judiciar european, detinut de Eurojust, cu scopul de a intari schimbul de informatii in materie de terorism, a anuntat organul judiciar european miercuri.

“Amenintarea terorista actuala este in special o amenintare de ordin intern, provenita din partea unor ‘combatanti locali’ (home-grown fighters ), adica persoane de origine europeana”, a subliniat procurorul federal al Belgiei, Frederic van Leeuw, in cursul unei conferinte de presa organizate la sediul Eurojust din Haga.

Registrul judiciar european va trebui sa faciliteze transmiterea de date despre toate anchetele in curs in materie de terorism in Europa si sa verifice informatiile intre mai multe state pentru a completa dosarele.

“Calitatea cooperarii judiciare europene in combaterea terorismului este o exigenta absoluta”, a declarat procurorul Parisului, Francois Molins, de asemenea prezent la aceasta conferinta.

“Trebuie sa mergem si mai departe decat ceea ce facem deja si ma bucur de crearea registrului judiciar european. Lucrand in mod mai inteligent, vom fi mai puternici”, a adaugat el.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *