Europol: Numarul de atacuri cibernetice comise de state-natiuni, in crestere

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Atacurile cibernetice de tip “ransomware” sunt din ce in ce mai legate de actiuni ale unor state-natiuni, a anuntat marti Europol, Oficiul European de Politie, informeaza AFP, transmite AGERPRES.

Desemnate prin termenul “ransomware”, aceste atacuri constau in a intra in posesia datelor unui utilizator printr-un software inainte de a cere o rascumparare in schimbul deblocarii acestora.

In 2017, asemenea atacuri informatice precum WannaCry sau NotPetya au contaminat mai multe sute de mii de calculatoare in toata lumea, cauzand pierderi economice importante.

“In afara de atacurile intreprinse de infractori din motive financiare, atacurile cibernetice mondiale sunt, potrivit mai multor rapoarte publice, tot mai mult atribuite actiunilor unor state-natiuni”, afirma Europol in cel mai recent raport al sau anual asupra criminalitatii cibernetice.

In 6 septembrie, SUA au anuntat ca au inculpat un programator informatic nord-coreean, acuzat ca a intreprins pentru regimul de la Phenian unele dintre cele mai importante atacuri cibernetice din ultimii ani, printre care piratarea studioului de cinema Sony in 2014, atacul impotriva Bancii Centrale din Bangladesh in 2016 si atacul de tip “ransomware” WannaCry in 2017.

In februarie, SUA si Marea Britanie au acuzat Rusia de atacul cibernetic NotPetya, Washingtonul sustinand ca Moscova a dorit sa destabilizeze regimul ucrainean.

Potrivit Europol, piratii informatici renunta la “atacurile aleatorii” pentru a tinti persoane sau companii care prezinta “profituri potentiale mai mari”.

Atacurile cibernetice ce vizau altadata intreprinderile financiare traditionale se concentreaza acum asupra monedelor digitale, cum este bitcoin, adauga Europol.

Cu toate acestea, atacurile cibernetice clasice precum sunt cele de tip “phishing”, prin email, care ii pacalesc pe utilizatori oferindu-le de exemplu asistenta tehnica sau sperante false privind castiguri financiare, “genereaza in continuare un numar considerabil de victime”.

In raportul sau, Europol trage de asemenea un semnal de alarma asupra difuzarii in direct de agresiuni sexuale asupra unor copii, tendinta in crestere in ceea ce agentia califica a fi drept “aspectul cel mai deranjant al criminalitatii cibernetice”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *