Eurostat: Malta, campioana Europei la obezitate, Romania cea mai putin afectata

home camp2
home camp2
home camp2

obezitateMalta este tara din Uniunea Europeana care detine cel mai mare procent de adulti obezi, in timp ce Romania este cea mai putin afectata de aceasta problema de sanatate publica, potrivit statisticilor publicate joi de Eurostat si citate de AFP, informeaza AGERPRES.

In medie, circa o persoana cu varsta de peste 18 ani din sase (15,9%) este considerata obeza in Uniunea Europeana si mai mult de jumatate (51,6%) este supraponderala, noteaza Biroul European de Statistica care subliniaza ca aceste procente cresc odata cu varsta si scad in functie de nivelul de educatie.

Insula din Marea Mediterana se prezinta ca fiind tara cea mai afectata, cu 28,1% barbati obezi si 23,9% femei obeze. Este urmata de Letonia si Ungaria, in timp ce Marea Britanie se claseaza pe locul cinci. Franta se plaseaza mai bine, cu o medie 15,3% de persoane obeze, barbati si femei.

Romania incheie clasamentul cu doar 9,4% de persoane obeze (9,1% barbati si 9,7% femei). Italia si Olanda completeaza podiumul “elevilor buni” ai Europei.

Biroul European de Statistica subliniaza si corelatia clara cu nivelul de educatie: in timp ce obezitatea afecteaza o persoana din cinci (19,9%) in randul celor cu un nivel slab de educatie (scoala generala), procentul scade la 16% la cei cu o educatie medie (liceu) si la 11,5% la cei cu un nivel inalt de educatie (studii superioare).

Statisticile Eurostat sunt realizate pe baza unei anchete europene privind sanatatea cu ajutorul unor interviuri efectuate intre 2013 si 2015. Acestea nu includ si Irlanda, pentru care datele “nu au fost disponibile”.

Sunt considerate obeze persoanele al caror indice de masa corporala (IMC) depaseste 30. IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Un IMC crescut reprezinta un factor de risc pentru obezitate. De asemenea, pentru aprecierea excesului ponderal este utilizata si circumferinta abdominala.

La nivel mondial, numarul cazurilor de obezitate s-a dublat din 1980, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In 2014, 39% dintre adulti erau supraponderali, dintre care 13% erau obezi. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee si tulburari locomotorii.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *