Eurostat: Malta, Irlanda si Romania aloca mai putin de 2% din suprafata de teren pentru agricultura organica

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Austria, Estonia si Suedia sunt statele UE care aloca agriculturii organice cea mai mare pondere a suprafetelor de teren, la polul opus fiind Malta, Irlanda si Romania, unde suprafetele de teren alocate agriculturii organice reprezentau mai putin de 2% din suprafata totala de teren utilizata in agricultura, arata datele publicate miercuri de Eurostat, informeaza AGERPRES.

Suprafata de teren alocata agriculturii organice in Uniunea Europeana era de 12,6 milioane hectare in anul 2017, echivalentul a 7% din suprafata totala de teren utilizata in agricultura, in crestere cu 25% comparativ cu situatia din anul 2012.

Statele membre UE cu cea mai mare pondere a suprafetelor de teren alocate agriculturii organice sunt: Austria (23,4% din suprafata totala de teren utilizata in agricultura), Estonia (19,6%), Suedia (19,2%), Italia (14,9%), Cehia (14,1%), Letonia (13,9%) si Finlanda (11,4 %).

In restul statelor membre UE, ponderea suprafetelor de teren alocate agriculturii organice este mai mica de 10% din suprafata totala de teren utilizata in agricultura, pe ultimele locuri fiind Malta (0,4%), Irlanda (1,7 %) si Romania, unde suprafetele de teren alocate agriculturii organice reprezentau doar 1,9% din suprafata totala de teren utilizata in agricultura.

Mai mult, daca in UE suprafata de teren alocata agriculturii organice a crescut cu 25% intre 2012 si 2017, in Romania situatia este inversa. De la o suprafata de 288.261 de hectare alocata agriculturii organice in anul 2012, Romania a ajuns la o suprafata de 258.471 hectare in anul 2017, ceea ce inseamna o scadere de 10,3%. Doar in patru state membre UE suprafata de teren alocata agriculturii organice a scazut intre 2012 si 2017: Romania, Grecia, Marea Britanie si Polonia.

Eurostat precizeaza ca inainte ca o suprafata de teren sa fie certificata ca fiind “organica”, trebuie sa treaca printr-un proces de conversie, care poate dura 2-3 ani, in functie de cultura agricola.

Reclame home 1
Reclame home 1
Data curenta: ’23/05/2019’

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *