Eurostat: Romania, cel mai redus decalaj intre salariile femeilor si cele ale barbatilor aflati in functii de conducere

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

In fiecare stat membru al Uniunii Europene, directorii barbati castigau in 2014 mai mult decat femeile aflate in functii de conducere, dar cel mai redus decalaj de salarizare se inregistra in Romania, arata datele prezentate luni de Oficiul de Statistica al UE (Eurostat), informeaza AGERPRES.

Statisticile Eurostat, publicate inaintea Zilei Internationale a Femeii, arata ca cel mai redus decalaj de salarizare intre barbatii si femeile care ocupa functii de conducere se inregistreaza in Romania (5%), Slovenia (12,4%), Belgia (13,6%) si Bulgaria (15%). La polul opus, o femeie director castiga cu aproximativ o treime mai putin decat omologul ei barbat in Ungaria (33,7%), Italia (33,5%), Cehia (29,7%) si cu aproape un sfert mai putin in Slovacia (28,3%), Polonia (27,7%), Austria (26,9%), Germania (26,8%), Portugalia (25,9%), Estonia (25,6%) si Marea Britanie (25,1%).

Cel mai ridicat procentaj de femei aflate in functii de conducere se inregistra in Letonia, singurul stat membru al UE unde femeile director sunt majoritare (53%). Urmeaza Bulgaria si Polonia (ambele cu 44%), Irlanda (43%), Estonia (42%), Lituania, Ungaria si Romania (toate cu 41%), Franta si Suedia (ambele cu 40%). In schimb, femeile reprezinta mai putin de un sfert din directori in Germania, Italia si Cipru (toate cu 22%), Belgia si Austria (ambele cu 23%) si Luxemburg (24%).

La nivelul UE, aproape 7,3 milioane de persoane detin functii de conducere in intreprinderi cu zece sau mai multi angajati, 65% dintre acestea sunt barbati (4,7 milioane) si 35% sunt femei (2,6 milioane). In plus, femeile aflate in functii de conducere in UE castiga in medie cu 23,4% mai putin decat barbatii directori.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2