Eurostat: Romania, cel mai semnificativ declin din UE al productiei industriale, in iulie

Reclame home 1
Reclame home 1

Productia industriala a scazut cu 0,4% in zona euro si cu 0,1% in Uniunea Europeana, in iulie comparativ cu luna precedenta, Romania inregistrand cel mai semnificativ declin, arata datele publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat), informeaza AGERPRES.

In iulie, comparativ cu iunie, cele mai mari cresteri lunare ale productiei industriale au fost raportate in Croatia (4,9%), Portugalia (3,6%) si Danemarca (3,5%) iar cele mai semnificative scaderi in Romania (minus 3,3%), Estonia (minus 2,9%) si Letonia (minus 2,1%).

In UE, productia de energie a scazut in iulie comparativ cu luna precedenta cu 1,1%, in timp ce productia de bunuri de capital a inregistrat un avans de 1,5%, iar cea de bunuri durabile (care pot fi utilizate in mod repetat pe perioade lungi) a crescut cu 1,2% si cea de bunuri de consum non-durabile (cele destinate a fi consumate imediat) a urcat cu 0,1%.

Comparativ cu iulie 2018, productia industriala a scazut cu 2% in zona euro si cu 1,2% in Uniunea Europeana.

Cele mai mari cresteri anuale ale productiei industriale in iulie, comparativ cu perioada similara din 2018, au fost raportate in Ungaria (8,7%), Danemarca si Lituania (ambele cu 5,1%), cel mai semnificativ declin fiind inregistrate in Estonia (minus 5,4%), Germania (minus 5,3%) si Romania (minus 5,2%).

In UE, productia de bunuri de capital a scazut in iulie, comparativ cu perioada similara din 2018, cu 2,6%, productia de bunuri pentru consum intermedia a inregistrat un declin de 2,2, productia de energie a scazut cu 1,7%, in timp ce productia de bunuri durabile a inregistrat un avans de 1,8%, iar cea de bunuri non-durabile a urcat cu 2,3%.

Analistii avertizeaza ca perspectivele privind evolutia PIB-ului in zona euro si in Uniunea Europeana in trimestrul trei din 2019 sunt afectate de scaderea productiei industriale, deoarece escaladarea tensiunilor comerciale globale afecteaza negativ sectorul industrial.

Atat in Uniunea Europeana, cat si in zona euro, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% in trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta dupa ce, in primul trimestru din 2019, fata de ultimul trimestru din 2018, PIB-ul a crescut cu 0,4% in zona euro si cu 0,5% in Uniunea Europeana, a informat recent Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole