Eurostat: Romania, Ungaria si Olanda, cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana, in martie

Reclame home 1
Reclame home 1

Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut la 1,4% in martie, de la 1,5% in luna precedenta, si s-a mentinut la 1,6% in Uniunea Europeana, in timp ce Romania, Ungaria si Olanda au inregistrat cele mai ridicate rate ale inflatiei din UE, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat), informeaza AGERPRES.

Conform acestor cifre, inflatia din zona euro este departe de obiectivul tinta al Bancii Centrale Europene (BCE), respectiv o crestere a preturilor mai mica, dar apropiata de 2%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei din UE au fost inregistrate luna trecuta in Romania (4,2%), Ungaria (3,8%) si Olanda (2,9%), iar cele mai scazute in Portugalia (0,8%) si Grecia (1%).

Comparativ cu februarie 2019, inflatia anuala a scazut in sase state membre ale UE, a ramas stabila in doua si a crescut in 19 tari (inclusiv in Romania).

In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor l-au avut preturile la energie (0,52 puncte procentuale), urmate de preturile la servicii (0,51 puncte procentuale) si preturile la alimente, alcool si tigari (0,34 puncte procentuale).

In schimb, inflatia de baza (core inflation), adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a scazut la 1% in martie, de la 1,2% luna precedenta. Inflatia de baza este urmarita cu atentie de Banca Centrala Europeana la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2