EVENIMENT ANULAT – „Astăzi vom fi păgâni – spovedanie…” nu se va lansa în Baia Mare. Vezi motivul

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

În data de 23 martie, la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare trebuia să aibă loc evenimentul de lansare a unei cărți scrise de Gelu Voican Voiculescu, personaj controversat, printre altele. La o zi de la anunțarea evenimentului, conducerea Bibliotecii a revenit asupra deciziei și a anunțat oficial că „din rațiuni de diplomație culturală, lansarea cărții „Astăzi vom fi păgâni – spovedanie la Mănăstirea carpato-rusă Rona de Sus”, de Gelu Voican-Voiculescu, eveniment programat joi, 23 martie 2023, ora 13, la Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, nu va mai avea loc”.

Ar fi trebuit să ia cuvântul la lansarea cărții apărută la Editura Proema, Baia Mare, 2022, Alexandru Peterliceanu, col.(r) Ioan Bota, prof. Nicolae Iuga.

General Br. (r) Aurel I. Rogojan, pentru art-emis.ro, spune: „O carte pe cât de mult așteptată, pe atât susceptibilă de controverse, dezamăgiri și necesare compliniri. Paginile 5-7 sunt rezervate dedicațiilor, dintre care menționăm: „Președintelui Federației Ruse. Vladimir Vladimirovici Putin, slujitor al Sfintei Rusii”, dedicație completată cu portretul oficial pe fundalul drapelului de stat.

Am avut privilegiul de a citi cartea chiar din momentul predării la editură, existând oportunitatea de a o prefața, fiindcă „Proema” a editat și amplul volum de interviuri cu generalul Iulian N. Vlad, „Confesiuni pentru istorie”, în al cărui index de nume Gelu Voican Voiculescu apare de 24 de ori. Rezervele editurii îmi erau evidente, dar din ipostaza sui generis, de „consilier editorial”, consideram necesară depășirea reținerilor, fiindcă pentru judecățile istoriei sunt necesare adevărurile tuturor („Audiatur et altera pars”).

Mi-am reprimat propensiunea de a prefața cartea, din considerentul de bun simț că menirea cuvântului antemergător este de a aduce un laudațio operei și meritelor autorului, demers pentru care, dat fiind respectul pentru memoria generalului Iulian N. Vlad, precum și nuanțele de gri ale unora dintre rememorările autorului, nu eram „eligibil”. Am citit cartea, cum se spune, pe nerăsuflate, nu sub imboldul valorii intriseci sau al plusului de informație adus, ci al purului interes, ca parte și martor al unora dintre evenimente, pentru versiunea oferită de autor, după ce cvasitotalitatea principalilor actori ai spectacolului politic din decembrie 1989 au trecut la cele veșnice și nu mai pot vorbi”.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole