Eveniment cultural: Traditie si modernism la romani, la Palatul Administrativ din Baia Mare

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Prefectul Vasile Moldovan si subprefectul Alexandru Cosma au participat impreuna cu reprezentanti din structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (politie, jandarmi, pompieri, politie de frontiera) la conferinta cu tema ”Traditie si modernism la romani”, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Maramures.

Evenimentul cultural s-a desfasurat la Palatul Administrativ, in sala ”Bogdan Voda”, organizat de Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, avand ca invitat special pe doamna dr. Doina Isfanoni, istoric de arta si cercetator etnolog. Seminarul condus de subcomisarul de politie Lidia Obeada  si activitatile cultural-educative derulate in teritoriu au beneficiat de prezenta unor personalitati ale vietii culturale din tara, respectiv din judetul nostru.

Prefectul de Maramures a mentionat despre importanta pastrarii traditiilor si obiceiurilor populare, ritualurile arhaice, despre spiritualitatea ancestrala a maramuresenilor, de elementele care dau continuitate si identitate satului maramuresean.

In cadrul evenimentului a fost lansat volumul de carte ”Obiceiuri legate de marile evenimente ale vietii. Casatoria ca rit de trecere intre imaginarul omului traditional si imaginarul omului modern”, autorul Vasile Bele.

Istoricul de arta, cercetatorul si etnologul Doina Isfanoni, de la Muzeul National al Satului a facut o abordare a cercetarii etnologice, a relatiei dintre cultura traditionala si lumea moderna de azi, influenta migratiei economice asupra pastrarii traditiilor. De asemenea, s-a refrerit, din punct de vedere socio-etnologic, la modul de abordare al casatoriei si ceremonialului specific din zona Chiuzbaia descris de Vasile Bele.

La manifestare a fost prezentat noul numar al revistei Vatra Satului, dar si un obicei stravechi, o poezie populara recitata de Marita Grigor. In sala de sedinta a Palatului Administrativ au putut fi admirate costume populare autentice maramuresene.

Corul Inspectoratului de Jandarmi Judetean ”Pintea Viteazul” Maramures a incheiat evenimentul cultural artistic prin inetrpretarea de colinde.

 

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *