Evenimentul „Craciun in Maramures” se va desfasura in perioada 14-20 decembrie (VIDEO)

Reclame home 1
Reclame home 1

craciun-in-maramures-16„Craciun in Maramures” este genericul sub care Consiliul Judetean Maramures va derula o serie de evenimente culturale dedicate Sarbatorii Nasterii Domnului.

Manifestarile celei de-a saptea editii a sarbatorii se vor desfasura in intervalul 14–20 decembrie, in diverse locatii din Baia Mare si vor cuprinde expozitii, vernisaje, activitati culturale, dar si reconstituirea – la Muzeul Satului – a unei zile din viata satului traditional maramuresean din Ajunul Craciunului.

In 14 decembrie, la Muzeul de Etnografie si Arta Populara va avea loc vernisajul expozitiei Fotoetnografica, tematica acesteia fiind una specifica de Craciun, urmand ca in 15 decembrie, la Bastionul Macelarilor sa aiba loc vernisajul unei expozitii de fotografie a artistului fotografic maramuresean Radu Lazar, cu tema „Mestesuguri traditionale in Tara Maramuresului”. „Craciunul – simboluri si semnificatii” – este tema simpozionului care va avea loc la Consiliul Judetean Maramures in 16 decembrie, si la care vor fi invitati cadre universitare, etnologi si istorici.

Ansamblul de copii „Dantausii” de la Palatul Copiilor Baia Mare, sub coordonarea profesorului-coregraf Maria Seraz, vor sustine un moment de colinde si „Dansul Mosilor” – un dans cu o simbolistica speciala de Craciun. La finalul simpozionului, va fi vernisata o expozitie Fotoetnografica in holul Palatului Administrativ Baia Mare.

Ziua de 17 decembrie va fi dedicata colindatorilor care vor veni la Consiliul Judetean Maramures si pe care ii va astepta – ca in fiecare an – Mos Craciun cu sacul plin de cadouri.

In aceeasi zi, la Complexul Astronomic din Baia Mare, in intervalul orar 9-15, copiii vor avea intrarea gratuita pentru a putea participa la actiunile desfasurate sub genericul „Steaua Craciunului”. Se vor face prezentari de expozitii, prezentari in cupola si explicatii a ceea ce considera astronomii a fi „Steaua Craciunului”.

In 19 decembrie, centrul de greutate al manifestarilor se va muta la Muzeul Satului din Baia Mare, unde se va reconstitui o autentica zi de ajun, cu taiatul porcului, gatitul bucatelor traditionale, colindatul si uratul pe ulitele satului. Ca in fiecare an, vor fi reprezentate toate zonele etno-folclorice din Maramures, primariile participante fiind: Borsa, Baita de Sub Codru, Botiza, Grosii Tiblesului, Rona de Sus si Valea Chioarului.

Manifestarile se vor incheia in 20 decembrie, cand Ansamblul Folcloric National „Transilvania” va sustine un concert de colinde la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare.

cjmaramures.ro

Vezi video din editiile precedente

[youtube width=”700″ height=”500″]https://www.youtube.com/watch?v=t_l8mlLj9JI[/youtube]

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2