Varful Everest, cel mai inalt punct de pe Pamant, cu o altitudine de 8.848 m, s-a deplasat cu 40 de centimetri in directia nord-est in ultimii zece ani, timp in care inaltimea sa s-a majorat cu trei centimetri, sustin oameni de stiinta chinezi citati luni de agentia Xinhua, transmite EFE citata de Agerpres.
Cunoscut in Nepal sub numele de Sagarmatha si in regiunea Tibetului drept Chomolungma, acest varf muntos s-a miscat cu o viteza medie de patru centimetri pe an si s-a inaltat intr-un ritm de 0,3 centimetri anual in intervalul 2005-2015, potrivit Administratiei Nationale de Cartografie si Informatii Geologice din China, care a inceput sa controleze aceste evolutii in urma cu un deceniu.
Cercetatorii au constatat, totodata, ca devastatorul cutremur cu magnitudine de 7,8 inregistrat in Nepal la 25 aprilie a generat o schimbare cu trei centimetri a pozitiei Everestului catre sud-vest, altitudinea muntelui nefiind insa afectata.
Toate aceste schimbari ale Everestului sunt explicate de specialisti prin situarea sa in zona de contact a doua placi tectonice — cea indiana si cea continentala—, a caror deplasari frecvente genereaza si seisme foarte puternice. Schimbarile geografice pe care le produc aceste frictiuni dintre placile tectonice au o considerabila influenta asupra climei si a mediului inconjurator din partea de sud-est a Asiei, sunt de parere expertii chinezi.