Excedent bugetar de 1,28% din PIB

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

economie pibExecutia bugetului general consolidat la finele primelor zece luni ale anului 2015 s-a incheiat cu un excedent de 9,04 miliarde de lei, respectiv 1,28% din PIB, fata de excedentul de 1,9 miliarde de lei, respectiv 0,29% din PIB, inregistrat in perioada similara din 2014, conform datelor publicate miercuri de Ministerul Finantelor Publice, scrie Agerpres.

Dupa primele noua luni, excedentul fusese de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 191,6 miliarde de lei, reprezentand 27,2% din PIB, au fost in primele zece luni din 2015 cu 7,9% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar ca pondere in PIB cu 0,6 puncte procentuale.

S-au inregistrat cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent la incasarile din impozitul pe venit (+13,3%), TVA (+11,8%), venituri nefiscale si impozit pe profit (+11,2%) si accize (+7,4%). Incasarile din contributii de asigurari sociale au scazut doar cu 1,8% fata de anul anterior. Acestea au fost influentate atat de reducerea cu 5 puncte procentuale a contributiilor angajatorilor, cat si de cresterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contributie catre pilonul II de pensii.

La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat cresteri fata de anul precedent la impozite si taxe pe proprietate cu 2,1%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,8% si venituri nefiscale cu 2,4%.

Pe de alta parte, cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 182,6 miliarde de lei, au crescut in termeni nominali cu 4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere in PIB.

O reducere semnificativa s-a inregistrat in cazul cheltuielilor cu dobanzile (-10,2%) ca urmare a sezonalitatii platilor si a scaderii randamentelor la titlurile de stat.

In paralel, se remarca o crestere semnificativa, cu 36% fata de aceeasi perioada a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 22,7 miliarde de lei, respectiv 3,2% din PIB , in termeni nominali cu 11,6% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2