#ExercitiuSeism2018 Arafat anunta ca va propune modificarea legislatiei de interventie in situatii de urgenta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a declarat marti ca va propune modificarea legislatiei de interventie in situatii de urgenta, astfel incat „sa nu te blochezi intr-o semnatura”, aratand ca anumite decizii urgente trebuie sa fie luate de comanda actiunii, si nu de comitete, ministri sau prim-ministru, informeaza AGERPRES.

Arafat a explicat ca mecanismele de decizie care functioneaza pe baza legislatiei de la inceputul anilor 2000 trebuie modificate, in asa fel incat deciziile sa se ia mult mai repede, aceasta fiind una dintre primele concluzii trase dupa exercitiul Seism 2018.

„Avem niste lucruri care trebuie sa le corectam in proceduri, astfel incat sa nu trebuiasca la fiecare decizie sa convoci un comitet. Acest lucru a fost observat chiar de colegul din Statele Unite, care mi-a zis: Si noi am fost asa, dar am invatat de la dezastrele pe care le-am avut – si Statele Unite, din pacate, au avut destule. A zis ca noi am simplificat totul si am clarificat modalitatea asta, astfel incat sa nu ajungi sa te blochezi intr-o semnatura. Sa se ia decizia fara sa trebuiasca sa chemi mii de comitete si comisii si subcomisii care sa semneze, care in final este o forma de diminuare a responsabilitatii sau ca cineva sa nu isi asume o decizie, ce nu e corect in situatiile de dezastre. Asa a fost facuta legislatia. S-a impins totul la nivelul cel mai de sus, la nivelul unui ministru, a unui prim-ministru”, a mai declarat Arafat.

Seful DSU sustine ca unele decizii, precum declararea starii de urgenta, trebuie luate la cel mai inalt nivel, dar in unele situatii evidente comandantii actiunii ar trebui sa ia deciziile dupa o consultare cu ministrii.

„E normal ca unele decizii sa fie acolo, sa fie semnate, precum declararea starii de urgenta, dar nu este normal ca pentru ca sa incep anumite actiuni sa trebuiasca sa astept sa se convoace un comitet si comitetul respectiv sa dezbata si sa discute, dupa care sa ia o decizie, cand totul este atat de evident ca trebuie luata decizia asta. Atunci, mai degraba informezi prim-ministrul, ministrul de Interne si iei decizia mai departe si te duci mai departe cu ea”, a spus Arafat.

El a aratat ca ar putea exista situatii in care Comitetul pentru Situatii de Urgenta sa nu poata fi convocat pentru luarea unor decizii, din diferite motive.

„Sunt posibilitati sa nu poti convoca Comitetul pentru Situatii de Urgenta ore in sir dupa un cutremur, adica s-ar putea sa nu aiba cvorum, s-ar putea sa nu iti vina, s-ar putea unii ministri sa nu ajunga, s-ar putea sa fie cineva plecat din tara. S-ar putea ca prim-ministrul sa fie in vizita oficiala in afara Romaniei si atunci, cum procedezi ca sa iei decizii imediate? Anuntarea Protectiei Civile Europene trebuie sa treaca printr-o comisie sau comandantul actiunii poate sa se consulte la telefon sau printr-un sistem de comunicatii la nivel cel mai inalt cu ministrul si sa spuna ‘declansam’ si atunci punem anuntul automat si castigam cateva ore”, a afirmat seful DSU.

Arafat a mai spus ca dupa finalizarea exercitiului va face aceste propuneri de modificare a legislatiei.

„Astea sunt lucruri pe care trebuie sa le clarificam in legislatie. Legislatia scrisa la inceputul anilor 2000 prevede ca toate aceste demersuri sa se faca numai prin comitete si subcomitete. In cadrul exercitiului, noi am aratat si ca se poate asuma raspunderea. Dar asumarea raspunderii, cand legea zice altceva, inseamna ca ai incalcat legea si cand cineva vrea sa iti faca rau, poate sa iti faca. Sa spuna: ai incalcat legea, tu ti-ai asumat raspunderea pentru a lua o decizie, legea iti spune ca trebuia sa astepti aia, sa semneze zece, pana sa iei decizia. Aici trebuie sa lucram. (…) O sa facem aceste propuneri pe baza rapoartelor pe care le primim, pentru ca multe chestii au fost observate”, a mai precizat Arafat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2