Expert: Posibile reforme economice in Coreea de Nord

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Promisiunea liderului nord-coreean Kim Jong-Un de a lucra ”la constructia economica socialista” ar putea anunta reforme inspirate din modelul chinez, afirma un expert intervievat de AFP, desi Phenianul nu va face niciodata o astfel de declaratie explicita, informeaza AGERPRES.

Regimul nord-coreean a anuntat sambata oprirea testelor nucleare si a testelor cu rachete intercontinentale, precum si inchiderea complexului sau de teste atomice, un gest salutat de presedintele american Donald Trump, care urmeaza sa se intalneasca in curand cu Kim Jong-Un in cadrul unui summit inedit.

In discursul sau, liderul nord-coreean a anuntat de asemenea ca „noua linie strategica” a Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord va fi „constructia economica socialista”.

Expresia a revenit de 56 de ori in relatarea agentiei oficiale de presa KCNA.

A fost un moment cand, dupa iesirea din Razboiul din Coreea (1950-1953), Nordul era mai bogat decat Sudul, beneficiind din plin de strategia Japoniei colonizatoare de a concentra in nord dezvoltarea industriala a peninsulei.

Insa aceasta situatie s-a inversat total datorita dezvoltarii spectaculoase a Sudului si a prabusirii economiei de stat nord-coreene, afectata de decenii de proasta administrare, apoi de caderea Uniunii Sovietice.

In 2016, salariul mediu era de 20 de ori mai mare in Sud, conform statisticilor sud-coreene. Nordul nu publica cifre privind Produsul Intern Brut.

Lucrurile par sa se fi imbunatatit de la venirea la putere, la sfarsitul lui 2011, a lui Kim Kong-Un, Coreea de Nord tolerand tot mai mult initiativele private si proliferarea unor mici antreprenori care fac comert cu produse alimentare sau cu bunuri venite din China.

In 2016, economia nord-coreeana a cunoscut cea mai puternica expansiune a sa, conform bancii centrale sud-coreene. Insa aceasta tendinta ar putea fi afectata de intensificarea sanctiunilor internationale.

In opinia lui Andrei Lankov, care lucreaza pentru think-tank-ul Korea Risk Group, Kim Jong-Un are intentia de a pune in aplicare „un program economic pe model chinez”. Ar fi vorba „de reforme economice, care nu sunt insa numite astfel”, spune el.

Liderul nord-coreean nu trebuie decat sa priveasca spre China si Vietnam daca vrea exemple de partide comuniste care au imbratisat capitalismul fara a pune in pericol ideea partidului unic. Mai mult, aceste partide s-au putut chiar consolida, deoarece o mai mare prosperitate a insemnat intarirea puterii.

Oficial, Kim Jong-Un nu va urma un astfel de drum. De altfel, la congresul partidului din 2016, primul in 36 de ani, el a denuntat „vantul murdar al libertatii burgheze, al ‘reformei’ si al ‘deschiderii’ care sufla la vecinul nostru”.

Insa, in privinta faptelor, schimbarea este reala.

Administratorii unor uzine nord-coreene au afirmat recent pentru AFP ca odata ce indeplinesc cotele fixate de stat, ei sunt liberi sa achizitioneze si sa vanda la preturi negociate cu furnizorii si clientii.

Companiile de stat pot de asemenea investi in alte sectoare de activitate prin intermediul subsidiarelor. Compania nationala de transport aerian Air Koryo a investit de asemenea in afaceri cu bauturi fara alcool si cu taxiuri.

Acest lucru a permis unor antreprenori sa se lanseze sub ‘protectia’ unor societati comerciale publice.

Nici agricultura nu a ramas in urma, deoarece unii tarani lucreaza pentru cooperative publice care isi pot cultiva propria parcela si isi pot vinde produsele pe o piata in teorie ilegala, dare care exista in toate orasele nord-coreene.

Pentru moment, Nordul este departe de a produce in cantitati suficiente. Chiar si in anii fara seceta, peste 40% din populatie sufera, conform ONU, de subnutritie.

Expertul Andrei Lankov spune ca Nordul isi va spori investitiile in diverse infrastructuri, va tolera o mai mare autonomie pentru companiile publice si le-ar putea chiar permite antreprenorilor sa isi pastreze profitul.

Kim Jong-Un „spera sa obtina o crestere economica durabila, sa imbunatateasca nivelul de viata”, mai declara el.

In timpul recentei sale vizite in China de luna trecuta, prima sa deplasare oficiala in strainatate, Kim Jong-Un a vizitat inclusiv o expozitie care prezenta inovatii recente ale Academiei Chineze de Stiinte de la Zhongguancun, asa-numita „Silicon Valley chineza”.

„Putem profita de puterea Chinei”, a scris el, conform KCNA, in cartea de onoare, afirmand ca Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord ar trebui sa investeasca in stiinta si in educatie pentru a dezvolta „o putere stiintifica si tehnica”.

Este dificil totusi sa se anunte un viraj de 180 de grade.

„Spre deosebire de tatal sau bunicul sau, Kim nu are niciun atasament sentimental sau ideologic fata de modelul socialist”, recunoaste Lankov.

Desi Hrusciov l-a denuntat pe Stalin si Deng Xiaoping l-a denuntat pe Mao, Kim nu poate scapa de mostenirea de familie, mai spune expertul: „Nu se poate atinge de ideologie, deoarece nu poate spune ca tatal sau bunicul sau s-au inselat”.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole