Experti ONU confirma utilizarea gazului sarin in aprilie in Siria

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Experti ai Organizatiei internationale pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), cu sediul la Haga, confirma intr-un raport redactat in urma unei anchete ca gazul sarin a fost folosit in atacul din 4 aprilie, in Siria, atac care a provocat o riposta din partea SUA, relateaza vineri France Presse titrat, de Agerpres.

O misiune de ancheta a organizatiei a concluzionat ca „un numar mare de persoane, dintre care unele au murit, au fost expuse sarinului sau unui produs de tip sarin”, afirma acest raport confidential, din care AFP a obtinut extrase.

Rezultatul acestui raport va servi acum drept baza unei comisii comune a ONU si OIAC, care va trebui sa spuna daca fortele regimului sirian sunt responsabile de acest bombardament chimic asupra localitatii Khan Shaykhun din provincia Idlib la 4 aprilie.

Atacul s-a soldat cu 87 de morti, dintre care numerosi copii, si fusese atribuit de Occident regimului lui Bashar al-Assad. Acesta, sustinut de aliatul sau rus, a dezmintit ca ar fi la originea lui.

Potrivit misiunii OIAC, caracteristicile propagarii gazului „nu pot corespunde decat utilizarii sarinului ca arma chimica”.

Ca riposta la acest atac chimic, presedintele Donald Trump a dispus lansarea unui atac cu rachete Tomahawk in noaptea de 6 spre 7 aprilie asupra bazei siriene Shayrat.

Comisia comuna a ONU si OIAC conchisese deja ca fortele regimului sirian au efectuat atacuri cu clor in 2014 si 2015. Ea estimase de asemenea ca gruparea jihadista Statul Islamic utilizase iperita in 2015.

Donald Trump a avertizat luni regimul presedintelui Bashar al-Assad impotriva oricarei noi utilizari de gaze in razboiul care afecteaza tara. Avertismentul a fost „luat in serios”, a asigurat joi ministrul apararii american Jim Mattis.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2