Experti: Terorismul cibernetic, o amenintare iminenta

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Terorismul cibernetic, utilizarea de noi tehnologii pentru a provoca pagube majore de catre grupari precum Statul Islamic, reprezinta o amenintare iminenta care trebuie luata in serios, au afirmat marti, la Davos, inalti oficiali, potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

In timpul unei mese rotunde cu tema ‘Terorismul in epoca digitala’, printul saudit Turki bin Faisal Al Saud, fost sef al serviciilor de informatii din tara sa, a afirmat astfel ca “o amenintare ingrijoratoare este recurgerea la terorismul cibernetic”. “Gruparile teroriste, datorita bunei stapaniri a tehnologiilor moderne, le vor folosi pentru a-si promova cauza”, a adaugat el. “Ei (teroristii — n.r.) cauta moduri mai sangeroase de a folosi tehnologiile moderne. Nu vor ezita”, a mai spus el.

In opinia generalului pakistanez in retragere Raheel Sharif, care a comandat pana in noiembrie 2016 armata pakistaneza, este vorba de o “reala amenintare”. “Odata cu progresele tehnologice cresc si riscurile ca cineva sa pirateze un sistem sofisticat si sa foloseasca acest lucru pentru a produce cat mai multe pagube”, a subliniat el.

Acest tip de amenintare “ar trebuie sa nu ne lase sa dormim”, a adaugat el. “Trebuie sa gasim cele mai bune mijloace de a proteja sistemele informatice. Pot exista acte de piraterie mult mai puternice decat cele care constau in spargerea sistemelor (informatice ale) partidelor politice”, a spus el, evocand atacul informatic, atribuit de CIA Rusiei, asupra Partidului Democrat in timpul campaniei electorale din SUA.

“Ar fi o evolutie logica pentru grupari care devin tot mai experte in acest domeniu”, a spus la randul sau directorul Europol, Rob Wainwright. “Si chiar daca le lipsesc cunostintele, ei pot sa apeleze cu usurinta la ‘darknet’ (partea de internet criptata, neinregistrata de motoarele de cautare si care ofera un mai mare grad de anonimat utilizatorilor sai — n.r.), unde comertul cu instrumente de criminalitate cibernetica este infloritor”, a atras el atentia.

“Acestea fiind spuse, nu sunt insa atat de usor de atacat infrastructurile cruciale in majoritatea tarilor. Si nu este ceva ce provoaca un efect atat de rapid si de spectaculos ca (actul de) a trage cu o arma automata intr-o sala de spectacole. Nu sunt sigur ca asa se va intampla, insa este clar un scenariu pentru care trebuie sa ne pregatim”, a adaugat Wainwright.

El a precizat ca numai reteaua de socializare Twitter a inchis, in ultimul an, un sfert de milion de conturi avand legaturi cu jihadistii gruparii Statul Islamic si ca Europol estimeaza ca exista nu mai putin de 90 de platforme diferite si retele de socializare folosite in prezent de SI.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2