Expertii avertizeaza ca exista o serie de aplicatii false folosite pentru a pirata smarphone-urile

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aplicatii false de mesagerie instant – precum celebra WhatsApp – sunt utilizate pentru a pirata smarphone-urile militantilor civici, militarilor, avocatilor sau jurnalistilor in peste 20 de tari, au avertizat joi mai multi specialisti, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Aceste aplicatii “clone”, care seamana cu cele adevarate, contin malware care pot fura date, dar si sa faca fotografii sau inregistrari audio, a avertizat grupul de militanti pentru drepturi digitale Electronic Frontier Foundation (EFF) intr-un raport intocmit impreuna cu societatea Lookout, specializata in securitatea cibernetica a mobilelor.

Sistemul este unul foarte simplu. Este suficient ca utilizatorul sa descarce aceasta aplicatie pentru ca aceasta sa poata avea acces la camera si la microfonul smartphone-ului. Software-ul spion poate recupera si datele personale stocate, precum istoricul navigarilor pe internet, jurnalul apelurilor si SMS-urile.

In acest studiu, autorii afirma ca au descoperit o vasta “infrastructura” dedicata piratarii informatice in lumea intreaga, botezata “Dark Caracal”, si mai spun ca ei cred ca aceasta este condusa din imobilul din Beirut (Liban) apartinand Directiei generale a securitatii statului libanez.

Potrivit autorilor studiului, “Dark Caracal” lanseaza diferite tipuri de atacuri cibernetice din 2012, aplicatiile false fiind una dintre ilustrarile sale cele mai recente.

“Este o campanie mondiala foarte vasta, axata pe telefoanele mobile”, apreciaza Eva Galperin, responsabila de dosarul securitatii cibernetice la EFF, indicand ca SUA, Canada, Germania, Libanul sau Franta figureaza printre tarile afectate.

“Mobilul este viitorul spionajului, pentru ca telefoanele dau pe dinafara de informatii privind viata cotidiana” a proprietarilor lor, a subliniat ea.

Potrivit cercetarilor EFF si Lookout, sute de gigaocteti de date au fost sustrase de la mii de victime in 21 de tari.

Magazinele de aplicatii online, precum App Store sau Google Play, inlatura cu regularitate aplicatiile false de pe platformele lor, noteaza AFP.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2