Exploziile radio rapide pot avea multiple cause, extraterestii cea mai putin probabila

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0


Exploziile radio rapide (fast radio bursts – FRB) sunt niste fenomene cosmice pe cat de intense, pe atat de scurte, ce au fost descoperite de mai mult timp, insa detectarea recenta a 13 noi astfel de explozii a dus la aparitia a numeroase ipoteze cu privire la posibila lor sursa, printre acestea numarandu-se si cea cu privire la semnale trimise in spatiu de o eventuala civilizatie extraterestra, relateaza Agerpres. Ipoteza privind civilizatia extraterestra ca sursa de FRB este insa, spre dezamagirea pasionatilor de SF, cea mai subreda dintre toate, conform unor materiale publicate de SPACE.com si de BBC in care sunt analizate diferitele ipoteze despre originea acestor explozii radio rapide, relateaza Agerpres.

Fenomenele FRB sunt foarte scurte dar incredibil de puternice – astfel de emisii care dureaza cateva milisecunde sunt comparabile, din punct de vedere energetic, cu intreaga energie produsa de Soare timp de un secol. Astronomii au detectat mai multe zeci de astfel de fenomene in ultimul deceniu si au anuntat miercuri ca au mai depistat inca 13, printre care si unul repetitiv foarte rar. Inainte de aceasta descoperire era cunoscut un singur caz de FRB care se repeta.

Deocamdata nimeni nu stie exact cum se formeaza aceste explozii radio rapide, insa astrofizicienii propun cinci ipoteze cu privire la originea lor:

O stea neutronica interactionand cu alte campuri magnetice

Atunci cand stelele masive explodeaza in ultima parte a vietii se pot transforma in stele neutronice care se rotesc extrem de rapid in jurul propriei axe. Unii astronomi sunt de parere ca stelele neutronice aflate in regiuni in care exista campuri magnetice puternice, in afara celor proprii, pot produce astfel de semnale radio stranii.

“Obiectele din categoria stelelor neutronice sunt cam principalii suspecti” pentru producerea acestor semnale, crede Dr. Ingrid Stairs, astrofizician la University of British Columbia din Vancouver, Canada. “Care sunt insa exact procesele fizice implicate in producerea acestor explozii foarte puternice de unde radio nu stim”, a adaugat ea.

Ciocnirea a doua stele neutronice

O alta posibilitate luata in discutie este ciocnirea a doua stele neutronice. Conform lui Shriharsh Tendulkar, astronom la Universitatea McGill din Montreal, Canada, aceasta este una dintre principalele ipoteze luate in considerare de comunitatea stiintifica. Exista insa o problema. Aceasta ipoteza este valabila doar pentru semnalele cosmice detectate o singura data, pentru ca stelele se distrug reciproc si nu explica de loc cele doua cazuri de FRB repetitive observate pana in prezent.

“Este vorba de un singur eveniment cataclismic – nu se aplica pentru exploziile radio rapide repetitive”, a subliniat el.

Blitzar

Un “blitzar” este o stea neutronica extrem de rapida in miscarea de rotatie in jurul propriei axe, chiar si pentru standardele stelelor neutronice. La un moment dat, un astfel de corp cosmic exotic se poate prabusi sub forta propriei greutati, perforeaza continuul spatiu-timp si genereaza o gaura neagra. Insa din nou, astfel de fenomene sunt singulare si nu pot explica semnalele FRB repetitive.

Gaura neagra

Gaurile negre sunt niste obiecte cosmice extrem de exotice si fac parte din numeroase teorii despre cam tot ceea ce este ciudat si inexplicabil in Univers. In acest caz, semnalele FRB ar putea proveni in urma distrugerii unei stele neutronice de o gaura neagra, din distrugerea unei gauri negre sau din interactiunea dintre o gaura neagra si un obiect ipotetic format din materie intunecata – o componenta teoretica ce ar reprezenta nu mai putin de 85% din materia ce compune Universul.

Extraterestrii

Desi majoritatea covarsitoare a oamenilor de stiinta sunt de acord ca aceste semnale au origini cu totul naturale, exista si cateva voci care, chiar daca nu sustin explicit, macar nu exclud ipoteza unei civilizatii extraterestre. Dr. Ingrid Stairs nu se numara printre ei. Aceste emisii FRB “vin din toate partile cerului si de la distante care variaza foarte mult – de aceea suntem siguri ca provin din galaxii diferite”, a declarat ea pentru BBC. “Pare de necrezut ca atat de multe civilizatii extraterestre dispun de o asemenea tehnologie si au decis sa produca acelasi tip de semnal. Este ceva improbabil”, a adaugat ea.

Foto: Smithsonian Magazine

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1