Exponate ale Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures la Festivalul International de Arta EUROPALIA.

PNL

In perioada 19 octombrie 2019 – 26 aprilie 2020, la Muzeul Galo-Roman din Tongeren (Belgia), este deschisa expozitia ,,Dacia Felix. The Glorious Past of Romania”, o expozitie-eveniment dedicata patrimoniului istoric al Romaniei.

Organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), Institutul Cultural Roman (ICR) si Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale si al Ministerului Afacerilor Externe, expozitia se doreste a fi un exercitiu de intelegere a unei civilizatii actuale, cea romaneasca, din perspectiva raportarii la un trecut comun european.

“In cadrul proiectului expozitional sunt prezentate 298 de artefacte si seturi de piese antice, atat obiecte si cercetari arheologice mai vechi, cat si artefacte descoperite in ultimele doua decenii pe teritoriul tarii noastre, prezentat ca spatiu de interferenta al civilizatiilor scitica, greaca, celtica, dacica, getica si romana. Pentru organizarea acestei expozitii internationale, Muzeul National de Istorie a Romaniei a colaborat cu 18 institutii muzeale din Romania, printre care si cu Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures din Baia Mare. Muzeul baimarean a contribuit la acesta expozitie cu piese din inventarul mormantului princiar celtic de la Ciumesti (mormantul ,,cu coif cu pasare”)”, se arata intr-un comunicat al Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.

In prezenta a peste 200 de participanti si oficialitati din Belgia si Romania, vernisajul expozitiei a avut loc vineri, 18 octombrie 2019, ora 19.30. Muzeul baimarean a fost reprezentat de dr. Marius Ardeleanu, specialist al culturilor antice din Bazinul Carpatic, care a raspuns unor intrebari legate de contextul istoric si importanta pieselor celtice expuse de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures.

Expozitia se desfasoara in cadrul Festivalului International de Arta EUROPALIA, festival la care Romania a obtinut statutul de tara invitata la editia din anul 2019. Prezenta Romaniei la aceasta manifestare culturala de anvergura si notorietate internationala constituie, dincolo de oportunitatea de consolidare a unor contacte si a unei retele institutionale in sfera cultural-artistica, un excelent prilej de promovare a patrimoniului si culturii romanesti.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1